Szerdán elhagyhatják a raktárat a kínai ruhák

Vágólapra másolva!
Még néhány napba beletelik, amíg az európai vámraktárakból kiengedett kínai textilárak forgalomba kerülhetnek, ugyanis a hosszú tárolás során esetleg összegyűrődött termékeket még forgalomképessé kell tenni és elszállítani az üzletekbe.
Vágólapra másolva!

Szerdától az Európai Unió felszabadítja a kikötőiben, vámraktáraiban veszteglő közel 80 millió kínai textíliát, így azok eljuthatnak a kereskedőkhöz, közölte hétfőn Peter Mandelson kereskedelmi főmegbízott.

A német textil-kiskereskedelmi szövetség illetékese ez esetben 3-4 napos üzletbe kerüléssel számol, de ez a nyárias időjárás miatt nem okoz különösebb bonyodalmat a főként már az őszi-téli kollekciót tartalmazó rakományoknál. Hiszen a vásárlók tömegesen még nem keresik a hidegebb időszak ruházati termékeit.

Az előre nem látható tárolási költségeket a ruházati ipar és a nagy közvetlen importőrök egymással kell rendezzék. A textiláruk rendbehozásának, forgalomképessé tételének - például vasalásának - költségeit az egyes szerződésektől függően az importőrök, a szállítók, vagy a kereskedelem viseli majd.

Az EU és Kína képviselői a múlt héten hétfőn állapodtak meg az áruk felszabadításában azzal, hogy a raktárokban lévő áru fele idei extrakontingens keretében juthat majd be az EU területére, a másik fele a jövő évi kvóta terhére. Ugyanakkor mód nyílik egyes áruféleségek más termékkvóták rovására történő elszámolására is.

A textilárukat egyes termékcsoportokban az unió azért nem volt hajlandó beengedni, mert az meghaladta az EU által júniusban bevezetett textilimport-kvóták mennyiségét. Korábban elsősorban a nagy dél-európai textilgyártó országok, Franciaország, Spanyolország és Olaszország tiltakoztak a vámraktárakban lévő áruk felszabadítása ellen, főként ha azt nem kíséri a jövőbeni kvóták mérséklése.

Kereskedők általában örömmel fogadták a megállapodás hírét. Szerintük azért is kellett felszabadítani a kínai textilárut, mert annak jelentős részét még a júniusi kétoldalú kvótamegállapodás, azaz június 10-e előtt kötötték le. A kvóták fokozatosan másfél hónap alatt számos cikkcsoportban kimerültek, ezért nem engedték az uniós vámhatóságok piacra azóta a termékeket.