Októbertől 20 százalék az üzemanyagok áfája

Vágólapra másolva!
A magyar kormány minden lehetséges eszközt kihasznál annak érdekében, hogy az üzemanyagok ára csökkenjen a következő napokban - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán.
Vágólapra másolva!

A parlamenthez beterjesztett törvénytervezet szerint a 25 százalékos áfakulcs 20 százalékra csökken október elsejétől, de azon a napon csak a benzin és a gázolaj esetében lép hatályba, a többi terméknél január 1-én. A pénzügyminiszter elmondta, a kormány szerdai ülésén áttekintve a gazdaság helyzetét megállapította, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme továbbra is 2 százalékkal gyorsabb az Európai Unió átlagánál.

Veres János pénzügyminiszter bejelentette, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn jelenti be az adótörvény változásokat. A kormány szerdai ülésén tárgyalt a jövő évi költségvetésről és az adótörvényekről is, a pénzügyminiszter azonban nem közölt részleteket a döntésekről. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a gázárkompenzáció rendszere a most kezdődő fűtési szezonban változatlan marad.

A kormány szerdán döntött arról, hogy 55 milliárd forinttal felemeli az önkormányzatok infrastruktúra-fejlesztéseit segítő hitelprogram keretét - jelentette be a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón Batiz András. A kormányszóvivő elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank a múlt év végén indította el a Sikeres Magyarországért Programot, amelynek keretében eddig 80 milliárd forint állt rendelkezésre az önkormányzatok fejlesztéseihez.

A kormány ezzel együtt jóváhagyta az Magyar Fejlesztési Bank tavalyi működéséről szóló jelentést. Az állami bank nyeresége adózás előtt csaknem 13 milliárd forint volt, a költségvetésbe osztalékként csaknem hatmilliárd forintot fizetett be.