Vágólapra másolva!
Elindult a gazdasági konzultáció, a következő hónapokban fórumokon, az interneten és levélben kérik a gazdaság legfontosabb szerepelőinek véleményét a magyar gazdaságpolitikáról. Az akció eredményeit december végén egy dokumentumban foglalják össze.
Vágólapra másolva!

A gazdasági konzultáció keretében a tervek szerint a következő hónapokban a gazdaság legfontosabb szereplőit keresik meg kérdéseikkel - jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet Matolcsy Györggyel, konzultáció vezetőjével tartott. A pártelnök a Fidesz júniusi kongresszusán tett javaslatot a gazdasági konzultációra. Orbán hangsúlyozta, hogy a konzultációt irányító csapat nem része a Fidesz hierarchiájának, nem áll pártirányítás alatt, így ő maga sem kíván beleszólni a munkájába, legalábbis az utasítások szintjén, ugyanakkor több rendezvényen is részt vesz majd.

Orbán Viktor kijelentette, a következő három hónapban a gazdasági konzultáció köré szerveződik majd a munkája, ezt tartja a saját maga számára is a legfontosabb feladatnak. Elmondása szerint a konzultáció keretében már mintegy háromszáz levelet küldtek el a gazdaság különböző szereplőinek, amelyben azt kérik, hogy a szervezetek osszák meg velük a gazdaságról alkotott képüket. Ezen kívül fórumokat is szerveznek a következő hónapokban, illetve elindítottak egy honlapot is, amelyen mindenki elküldheti hozzászólását.

A pártelnök közölte: azt kéri Matolcsy Györgytől, hogy december közepére-végére készüljön el egy dokumentum, amely magában foglalja a konzultáció eredményeit. Mint mondta, a pártok általában azt a gyakorlatot követik - ahogyan a Fidesz is 1998 és 2002 között -, hogy először elkészítenek egy programot, majd országjárásra indulnak, hogy népszerűsítsék azt, és meggyőzzenek mindenkit.

"Ezen most változtatunk, meghallgatjuk és megkérdezzük a gazdasági élet szereplőit arról, hogy szerintük mi lenne az a gazdaságpolitika, amely a magyar nemzeti érdekeknek a leginkább megfelelne, és utána ebből, a törekvéseket összehangolva próbálunk majd választási és kormányzati programokat kialakítani" - mondta Orbán Viktor.

Kérdésre válaszolva a pártelnök kitért arra, hogy a nemzeti vagyonszerződés kapcsán kezdeményezett konzultációt szeretnék gyorsan végig vinni, néhány megbeszélés után pedig benyújtani az erről szóló javaslatot a parlamentnek. Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök is a privatizáció lezárását szorgalmazta, úgy fogalmazott: várják az erről szóló konkrét előterjesztést. Azonban addig is "könyörögve kéri" a miniszterelnököt, hogy ne akkor alkossák meg a privatizációt lezáró törvényt, "amikor már kisöpörték a teljes kincstárat, hagyjanak benne valamit, hogy legyen mit megőrizni".

Matolcsy György, az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere elmondta: a konzultációt 12 koordinátor, valamint Cséfalvay Zoltán szóvivő és Csizmadia Norbert titkár segítségével vezeti majd. Ugyanakkor felkértek egy tanácsadó testületet is, amelyben a gazdasági élet meghatározó szereplői, így például Parragh László, az iparkamara elnöke, Tolnai Lajos és Székely Péter üzletember, valamint Pitti Zoltán adószakértő vesznek részt.

A sajtótájékoztatón bemutatták a konzultáció honlapját is. Ide minden érdeklődő véleményét szívesen várják a szervezők például arról, hogy hogyan képzelik el az állam szerepét a gazdaságpolitikában, mi a véleményük a radikális adócsökkentésről vagy a bürokrácia leépítéséről.

Matolcsy György elmondása alapján, a hozzászólásokat hetente összegzik, és szerkesztett formában visszateszik a honlapra, valamint indítanak egy adójátékot is, amelynek keretében a vállalkozók elmondhatják, hogy milyen adórendszerben képesek például új munkahelyet teremteni. A legfontosabb beérkezett javaslatokat ábrákkal, grafikonokkal érzékeltetik majd, és remélik, hogy összeáll egy egész adótérkép a környező országokból érkező információkból.