EU: A magas olajáraknak korlátozott hatásuk lesz

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint lassítani fogják a magas olajárak az Európai Unióban a gazdaság növekedési ütemét, de csak kismértékben. A bizottság felhívta az uniós tagországok figyelmét, hogy tartózkodjanak az olaj- és az energiaárak drágulását kivédő, egyes iparágakat érintő döntésektől.
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta tartó olajár-emelkedés és a Katrina hurrikán következményei kihatnak a növekedésre, de csak korlátozott mértékben - közölte Amelia Torres, a bizottság szóvivője. A hatások pontos értékelését a szóvivő még korainak tartotta, ez - mint mondta - majd novemberben, a bizottság újabb növekedési előrejelzésének közzétételekor lesz pontosabb.

Torres megjegyezte, hogy a 70 dollár közeli olajárak kevésbé vetik vissza most a növekedést, mint a korábbi olajválságok idején. Nem várható ugyan, hogy a nyersolaj ára visszaessen a 2003-évi színvonalra, mivel növekszik Kínában, Indiában a kereslet, egyidejűleg azonban a nyersolajtól való európai függőség az 1930-as évek szintjére süllyedt - mondta.

Torres felhívta az EU-tagországok figyelmét, hogy tartózkodjanak az olaj-és az energiaárak drágulását kivédő, egyes iparágakat érintő döntésektől, mert azok azonnal hasonló intézkedésekre késztetnek más országokat is.

Franciaország már ígéretet tett arra, hogy kompenzálni fogja az üzemanyagárak emelkedése miatt a teherautó-tulajdonosokat. 2000-ben Franciaország ugyanezt tette, amivel kiváltotta Németország bírálatát. A szóvivő nem zárta ki viszont azt, hogy megvitassák, miként lehet az alacsony jövedelmű családokat megsegíteni a magas olajárak hatásának kivédésében.