A horvát kormány benzin-árstoppot kér

Vágólapra másolva!
A horvát kormány felkérte a részben MOL tulajdonában álló INA olajtársaságot, hogy ne emelje a következő hetekben az üzemanyagok árát. A zágrábi vezetés ugyanakkor elismerte, hogy később elkerülhetetlenek lehetnek az áremelések.
Vágólapra másolva!

A horvát kormány beavatkozott az üzemanyag árának kérdésébe: Ivo Sanader kormányfő a csütörtöki kormányülésen arra kérte - a 25 százalékban a MOL tulajdonában álló - INA olajtársaságot, hogy ne emelje a következő hetekben az üzemanyagok árát. A kormányfő elmondta, hogy a két-három hétig tartó árstoppal a kormányzat "időt akar nyerni a polgárok érdekében".

A horvát vezetés a múlt hónapban tett ígéretet arra, hogy interveniálni fog az üzemanyagpiacon, ha az árak - az ólmozatlan benzin esetében - elérik a 8 kunat, vagyis az 1,34 eurót. Az ár jelenleg 7,98 kuna, de egyes horvát benzinkutak már e szint fölé emelték az árat.

Sanader ugyanakkor elismerte, hogy a kormány - tekintettel a világpiaci árak alakulására - nem lesz képes hosszú ideig a jelenlegi szinten tartani a benzin árát. A kormányfő nem részletezte, milyen módszerekkel képzelik el a beavatkozást, csak annyit mondott: lehetőség van a forgalmi adó változtatására vagy az INA tartalékaiba, nyereségébe való beavatkozásra.

Ez utóbbival kapcsolatban Ivan Sukerc pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány, mint az INA többségi tulajdonosa felkérheti a vállalatot, vesse be nyeresége egy részét a magas olajár hatás ellensúlyozására ahelyett, hogy a pénzt két olajfinomító terv szerinti korszerűsítésére fordítaná.

A horvát kormány a 4,5 milliárd kunás államháztartási hiány csökkentése érdekében további 15 százaléknyi INA részesedés eladását tervezi a jövő tavaszig. "Meg vagyok győződve arról, hogy a kormány nem folyamodik olyan lépésekhez, amelyek rontanák az INA jövedelmezőségét, hiszen az kedvezőtlenül hatna a privatizálásra. Ezért a változó forgalmi adó alkalmazása a valószínűbb megoldás - értékelte a helyzetet a Zagrebacka Banka közgazdásza.