Bezárja pécsi üzemét az Új MiZo

Vágólapra másolva!
Az Új MiZo Rt. befejezi működését Pécsett és 238 dolgozójától válik meg október végén - közölte a tejipari vállalat üzemi tanácsának elnöke szerdán. A tejipari cég Szegedre helyezi át a gyártást. Eközben Kecskeméten tejtermelők tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak miatt.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszáz dolgozóját elbocsátva bezárja pécsi üzemét az Új Mizó Rt. A lépést a cégen belüli racionalizálási folyamat, a veszteséges működés javításának szükségességével indokolták. A cég szerint a jövőben a termelési feladatok Pécs nélkül is elláthatók.

A döntésről a cég vezetése hétfőn hivatalosan is tájékoztatta a szakszervezetet és az üzemi tanácsot - mondta a vállalat üzemi tanácsának elnöke, Priol Tamás. A leépítéssel kapcsolatos első megbeszélés időpontjaként szeptember 13-át jelölték meg, az azt követő két hetet követően nevezik meg az elbocsátandók körét.

Az üzemi tanács és a szakszervezet mindössze annyit tehet, hogy ellenőrzi, a munkáltató a csoportos leépítésnél betartja-e a Munka törvénykönyve erre vonatkozó szabályait - tette hozzá Priol Tamás, valamint a várossal és a munkaügyi központtal karöltve segít a dolgozók későbbi elhelyezkedésében, átképzésében.

Az Új MiZo Rt. pécsi központjában jelenleg mintegy 350-en dolgoznak, az elbocsátásokkal megszűnik a tejtermékek gyártása a baranyai megyeszékhelyen. Az üzemi tanács elnökének információi szerint a gyártást Szegedre helyezik át. A szegedi központú SOLE Rt. és az Új MiZo Rt. egyaránt Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozik, a két tejipari cégnek Gerard Lenihan személyében május óta közös vezérigazgatója van.

Az üzemi tanács elnöke megjegyezte, hogy a cégen belül már számítottak az elbocsátásokra, ezért a szakszervezeti vezetők a közelmúltban tárgyalóasztalhoz hívták a helyi munkaügyi központ vezetőit. Azonban akkor még megnyugtatták őket azzal, hogy nincs szükség a pécsi termelő üzem bezárására.

Eközben Kecskeméten a MIZO Rt. bezárt telephelye előtt 30, a társasággal szerződésben álló tejtermelő tiltakozott az alacsony felvásárlási árak miatt szerdán. A demonstráció szervezője, Szappanos Imre jakabszállási tejtermelő elmondta, hogy a MIZO és a SOLE cégek egyesülése óta teljes a bizonytalanság, mert a piaci helyzetre hivatkozva a felvásárló több mint tíz forinttal leszállította az árakat.

A tiltakozó akció egy másik résztvevője, a szentkirályi Béni Sándor elmondta, hogy naponta 1.200-1.300 liter tejet vesz át tőle a MIZO egy 3 évre megkötött szerződés értelmében. Az idén júniusban azonban szerződés-módosítást írattak alá vele, amelyben hozzájárult, hogy az országos átlagártól 5 százalékkal kevesebbet is fizethet a felvásárló a tejért a piaci helyzetre való tekintettel. Ezzel szemben több mint 20 százalékkal kevesebbet kapott a leadott tej literjéért, amely összeg alacsonyabb az önköltségi árnál.

Amikor a gazda a MIZO-tól a szerződés felmondását kérte, a MIZO azt válaszolta, hogy a cégnek ez nem áll módjában, tehát a tejet lenyomott áron is át kell adnia. "Nem tudom sokáig finanszírozni a veszteséget, a három családot eltartó gazdaság tönkre fog menni, pedig a tejet másik feldolgozó 60 forint feletti áron átvenné tőlem" - tette hozzá Béni Sándor.

Példája nem egyedi, T. Szabó István fülöpjakabi gazda elmondta: tőle napi 2.000 liter tejet vesz át a MIZO, ám csak nyomott árat hajlandó fizetni érte és az ő szerződésfelbontási kérelmét is elutasították.

Az Új MiZo Rt. közleménye szerint az olcsó import tejtermékek, valamint a kiskereskedelmi láncok rendkívül alacsony árai komoly negatív hatást gyakoroltak a tejtermékek áraira. E körülmények között mind az Új MiZó Rt. mind pedig a Sole Hungária Rt. a lehetséges maximum árat fizeti meg a tejért. A közlemény szerint fontos, hogy a tej megfeleljen az uniós minőségi előírásoknak, sajnálatos módon azonban néhány a Kecskemét környéki tejtermelő nem tud megfelelni ezen előírásoknak.