Globális energiaválságtól tart a Nemzetközi Energiaügynökség

Vágólapra másolva!
Az OECD-országok energiaügyi koordináló szerve világméretű energiaválságot valószínűsít, miután a Katrina hurrikán közel 90 százalékát bénította meg a Mexikói-öböl menti amerikai olajkitermelő és -feldolgozó létesítményeknek. Az Egyesült Államokban példátlan benzináraktól tartanak.
Vágólapra másolva!

Claude Mandil, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője a Katrina hurrikán pusztítása után valószínűnek tart egy világméretű energiaválságot. "Amennyiben a válság az olajból készült termékeket érinti, akkor az világméretű válság. Senki ne gondolja, hogy (a válság) csak az Egyesült Államokra korlátozódik. Az Egyesült Államok már most benzint vásárol Európában". Amennyiben a finomítók is megsérültek, a helyzet nagyon gyorsan globális válsággá terebélyesedhet - nyilatkozta a Die Welt német lapnak a párizsi székhelyű szervezet vezetője.

Mandil szerint azonban még nem lehet megmondani, hogy a hurrikán valójában milyen kárt okozott. Csak a jövő hét elején lehet bizonyossággal kijelenteni, hogy valójában mennyire súlyosan károsodtak a tengeri olajfúró tornyok és a finomítók a Mexikói-öbölben és környékén. Mandil a Die Welt szombati számában megjelent interjúban nem bocsátkozott jóslásba az olajár alakulását illetően, tény azonban, hogy az ár már a Katrina előtt is magas volt, s ez kockázat a világ gazdasága, különösen a szegény országok gazdasága szempontjából.

Jelentések szerint az Egyesült Államok a hurrikán miatt hét olajfinomítót volt kénytelen bezárni, számos finomító csak mérsékelt kapacitással működik, a benzin előállítása korlátozott. Naponta egymillió hordónyi hiányzik, ami a napi amerikai fogyasztás tíz százalékának felel meg. A fűtőolajat, a kerozint és más olajszármazékokat is ideszámítva naponta kétmillió hordónyi üzemanyag hiányzik.

Castro segítséget ajánlott az USA-nak/nagyvilag/20050903castro.htmlElmerült a Nagy Laza/nagyvilag/20050902elmerult.html

Az IEA az OECD-országok energiaügyi koordináló szerve, tagországai kötelezik magukat, hogy rendkívüli helyzetben megosztják egymással a rendelkezésükre álló kőolajat. Németország és más országok pénteken jelezték, hogy egy IEA által koordinált akció keretében készek olajat és olajszármazékokat rendelkezésre bocsátani a helyzet enyhítésére.

Japán 7,2 millió hordó kőolajat dob piacra tartalékaiból a Katrina okozta válság enyhítésére - közölte szombaton a tokiói kormány. A távol-keleti szigetország az öböl-háború óta először nyúl stratégiai olajtartalékaihoz, hogy más országokkal együttműködve megfékezze az olaj világpiaci árának drágulását. A dél-koreai kormány 2,88 millió hordó, az ország stratégiai tartalékaihoz tartozó olaj piacra dobását jelentette be szombaton. Több mint 2 millió hordó kőolajat szabadít fel saját stratégiai készleteiből Nagy-Britannia, az EU egyetlen nettó olaj- és olajtermék-exportőr tagállama - értesült a the Times brit napilap.