Katrina nem okoz tartós piaci viharokat

Vágólapra másolva!
Korábbi tapasztalatok alapján valószínű, hogy a Mexikói-öblön végigsöprő Katrina hurrikán nem okoz tartós felfordulást a piacokon. A forgószél keltette amerikai piaci viharok jó eséllyel egy-két hónap alatt elülnek - olvasható a Moody's Investors Service gyorselemzésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő keddi jelentése szerint az Andrew, a Katrina előtti legutóbbi ötös erősségű hurrikán, amely 1992-ben tört rá az Egyesült Államokra, biztosított értékben hozzávetőleg 15 milliárd dollár kárt okozott. A gyorselemzés ezt vetette össze - inflációs kiigazítással - a keddre trópusi viharrá szelídült Katrina által okozott, egyelőre becsült kárértékkel.

Az Andrew után a tízéves irányadó amerikai kincstárjegy hozama a biztonságba menekülő befektetések hatására az 1992. júliusi 6,84 százalékról pár hónap alatt, szeptemberre 6,42 százalékig süllyedt, de novemberre már 6,87 százalékig emelkedett vissza. Az olajár ugyanezen időszak alatt 2,5 százalékkal nőtt, de novemberig ez a nyereség is elolvadt, áll a Moody's elemzésében.

A tavaly szeptemberi Ivan hurrikán ugyancsak átterelte a portfolió-tőkét a kincstárjegyekbe, amelyek hozama az augusztusi 4,28 százalékos átlagról szeptemberben 3,98 százalékos mélypontra süllyedt, de decemberre már ismét 4,23 százalék volt. Az Ivan által a Mexikói-öböl olajkitermelő berendezéseiben okozott károk 14 százalékkal emelték az olajárakat, de ez a pótlólagos árnyereség egy hónap alatt eltűnt.

A hitelminősítő elemzői szerint annak ellenére, hogy a fő aggodalom a mostani természeti katasztrófa által okozott energiadrágulással kapcsolatos, a forgószél csak átmenetileg feszíti tovább a piaci helyzetet, amit már eddig is az erőteljes kereslet jellemzett. A hurrikán a globális olajtermelés 2 százalékát érintheti, és "nem ez lesz az a sokk, amely a fogyasztói költekezés fájdalmas lefaragását okozza".

A héten a londoni City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közlő befektetési háza, a Barclays Capital szintén azt jósolta, hogy a hurrikán ellenére nem emelkedik tartósan 70 dollár fölé az olajár, mert ez az árszint már éreztetné makroszintű hatásait az amerikai gazdaságban.