Románia elenged 2 milliárd dollár iraki adósságot

Vágólapra másolva!
Románia 2 milliárd dollárt elenged Irak vele szemben fennálló, mintegy 2,5 milliárd dolláros adósságából. Irak adósságtörlesztése az öbölháború utáni embargó idején szűntek meg.
Vágólapra másolva!

A megállapodás összhangban áll Iraknak a Párizsi Klub hitelezőivel tavaly ősszel kötött egyezségével. Ennek keretében a hitelezőket tömörítő szervezet elengedte a vele szemben fennálló 39,5 milliárd dolláros iraki adósság 80 százalékát. Irak akkor vállalta, hogy ennél kedvezőbb arányú adósság-elengedési megállapodást más országokkal sem köt.

Románia még júniusban azt közölte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat az iraki adósság részbeni rendezéséről, és arra számít, hogy az adósságból több mint 600 millió dollárt visszakap. Az iraki adósság tőketartozása 1,7 milliárd dollár, a többi kamattartozás.

Románia egykori diktátora, Nicolae Ceausescu szoros kapcsolatot tartott fenn Irakkal, ahol egyebek között gyárakat létesített és utakat épített. Miután Irak ENSZ embargó alá került az öbölháború miatt, megszűntek adósságtörlesztései.