Reuters: javulhat a GDP-növekedés

Vágólapra másolva!
A Reuters által megkérdezett elemzők a korábbi 3,45 százalékról 3,8 százalékra módosították a GDP második negyedévi bővülésére vonatkozó várakozásaikat. Javultak az ipari termelésre, a külkereskedelmi mérleg hiányára és a kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások is.
Vágólapra másolva!

A Reuters húsz elemzőt kérdezett meg, akiknek a többsége azután módosította a bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó várakozását, hogy az Ecostat a hét elején 4 százalékos becslést hozott nyilvánosságra a GDP második negyedévi bővüléséről. Az elemzők az idei évre vonatkozó előrejelzése 3,5 százalék maradt, 2006-ra 3,7 százalékra emelkedett a konszenzus.

A tanulmány szerint a GDP-t befolyásoló mutatók közül tovább javultak az ipari termelésre és a külkereskedelmi mérleg hiányára adott előrejelzések: az ipari termelés 2005-re 0,75 százalékponttal 6 százalékra, 2006-ra pedig 0,3 százalékponttal 6,8 százalékra nőhet, a külkereskedelmi mérleg hiánya 2005-re 230 millióval 2,97 milliárd, 2006-ra pedig 680 millió euróval 2,9 milliárd euróra csökken az előrejelzés szerint.

A Reuters felmérése szerint az elemzők későbbre várják a monetáris lazítás lassulását, ugyanakkor a kamatok nagyobb csökkenésére látnak esélyt. Többségük azonban továbbra sem látja esélyét a kamatmérséklés gyorsulásának, amire a piac az utóbbi hetek forinterősödése és az állampapírhozamok rekord alacsony szintekre esése miatt számít.

Az elemzők a jövő hétfőre várt 25 bázispontos alapkamat csökkentés után szeptemberre újabb 25 bázispontos kamatmérséklésre számítanak. Az év végére az alapkamatot illetően a konszenzus 6 százalék, a jövő év végére pedig 5,5 százalék - ez fél, illetve negyed százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal ezelőtt.

Az elemzők többsége szerint továbbra is elérhető az euró 2010-es bevezetése, de újra megjelentek az ennél későbbi bevezetésre vonatkozó előrejelzések is. A maginfláció az új konszenzus szerint augusztusban 3,8 százalékra, decemberre 3,9 százalékra emelkedhet a júliusi 3,7 százalékról, majd a jövő év végére az adócsökkentések hatására 2,2 százalékra mérséklődhet.

Elemzői becslések szerint az adócsökkentések és az idei egyszeri bevételek pótlására mintegy 500 milliárd forinttal kell mérsékelnie kiadásait jövőre az államháztartásnak. A kormány eddig 200 milliárd forint lefaragására tett ígéretet.

Az elemzők előrejelzése szerint a nyugdíjkiadásokkal nem korrigált államháztartási deficit idén a GDP 5,1 százaléka, míg 2006-ra 5 százaléka lesz. Ez utóbbi 0,2 százalékponttal magasabb az egy hónapja jelzett szintnél. A felmérés szerint mindez azt jelentené, hogy Magyarország egymás után negyedszer, illetve ötödször is túllő deficitcéljain: 2005-re a cél a nyugdíjkiadásokkal együtt 4,7 százalék, 2006-ra pedig 4,1 százalék.