Sztrájkok miatt drágul a réz

Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett tegnap a réz ára a londoni tőzsdén: 3600 dollár felett is kötöttek határidős üzletet. A jegyzés végül 3590 dolláron zárt. A színesfém eddig tizenöt százalékkal drágult január óta - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg szerint a drágulás elsősorban az arizonai és texasi bányatársaságoknál és feldolgozóknál elhúzódó sztrájk következménye. A legnagyobb vállalatok eddig nem tudtak megegyezni a szakszervezetekkel, a munkabeszüntetés július eleje óta tart. Nemcsak az Egyesült Államokban probléma a sztrájk: a zambiai bányászok is beszüntették a munkát.

Másik drágító tényező a folyamatosan bővülő amerikai és kínai kereslet. Jelenleg kielégítő a tőzsdei készletszint, de július végén még harmincegy éves mélyponton mozgott.

Az év végére 3800-4000 dolláros tonnánkénti ár várható. Ez a körülbelül tíz százalékos emelkedés a késztermékeket is megdrágíthatja, körülbelül öt-hat százalékkal. Hazánkban az elektronikában és az építőiparban alkalmazott fémtermékek ára már emelkedett az idén, így év végére összességében tíz százalékos drágulás is elképzelhető - értesült a Napi Gazdaság.