Előírások betartatását kérik a dinnyetermelők

Vágólapra másolva!
Kérem a magyar kormányzatot, hogy következetesen tartassa be az uniós előírásokat az áruházláncokkal - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója pénteken Medgyesegyházán.
Vágólapra másolva!

A dinnyepiac uniós előírásainak betartatását kérte e kormánytól a tizenegyedik dinnyefesztiválon Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója. A szakmai szervezet ugyanazt a megjelenést és hátteret kérte a kormányzattól Magyarországon, mint az összes európai államban.

Ezeknek az áruházláncoknak a francia vagy osztrák egységeit az ilyen minőségű tálalásért a termelők darabokra szednék - fogalmazott Mártonffy Béla. A terméktanács ügyvezető igazgatója szerint az áruházláncok alacsony áraikkal letörik a dinnyepiacot, s ezzel nemcsak a termelőknek, hanem a másodosztályú dinnye forgalmazásával a fogyasztóknak is károkat okoznak.

A terméktanács ezért az elmúlt napokban a versenyhivatalhoz, a fogyasztóvédelemhez és a szaktárcához fordult segítségért. Mártonffy Béla a pénteki napon több más termékpálya képviselőjével együtt találkozott a földművelésügyi miniszterrel. A tárgyalásokon Mártonffy azt kérte Gráf Józseftől, ha rossz minőségű terméket forgalmaz valamelyik cég, akkor a minisztérium ne riadjon vissza a kiskereskedelmi egység bezárásától sem.

Az ügyvezető igazgató a tárgyalások tapasztalatairól szólva kiemelte: számára úgy tűnik, a minisztérium vezetése elszánta magát, hogy megakadályozza a rossz minőségű termékek beszerzési ár alatti forgalmazását.