Maffiagyanú vetül az ukrán gázszállításra

Vágólapra másolva!
A szervezett bűnözés gyanúja vetül az ukrajnai gázüzletre az ukrán titkosszolgálat szerint. A Financial Times olyan jelentésekhez jutott hozzá amelyek egyértelművé teszik: a fő ukrán gázkonzorcium kapcsolatban áll a maffiával.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Der Standard és Die Presse szerdai számában foglalkozott az üggyel, amelyben az osztrák Raiffeisen Investment AG is érintettnek tűnik.

Az ukrán gázszükségletek felét Türkmenisztánból érkező gázzal fedezik. Ukrajnába és részben tovább Európába a gáz a RosUkrEnergo tranzitkonzorcium közvetítésével jut el, amely az orosz Gazprombank és az osztrák Raiffeisen Investment AG (RIAG) fele-fele arányú vegyesvállalata. Hosszú ideje fennáll a gyanú, hogy a tranzitkonzorciumba kétes elemek keveredtek - írják a lapok.

Az ukrán titkosszolgálat (SBU) vezetője a Financial Times-ban most olyan nyomozati anyagokat szellőztetett meg, melyek szerint a RosUkrEnergo esetleg Szemjon Mogilevics közvetett ellenőrzése alatt áll.

Az, hogy Mogiljevics szerepet játszik a türkmenisztáni gáz-tranzittal kapcsolatban, a Janes Intelligence Digest hírügynöksége szerint biztosra vehető. Az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint ugyan Mogilevics neve a dokumentumok egyikében sem lelhető fel, érdekeltségének azonban akadnak jelei. Most azt vizsgálják, hogy a RosUkrEnergo vezetői Mogiljevics ellenőrzése alatt állnak-e.
Mogiljevics ügyvédje, a Deutsche Welle rádióadónak nyilatkozva azt közölte, hogy védence "az adott szerkezetben nem rendelkezik semmiféle pénzügyi érdekeltséggel".

Az új ukrán vezetés szemében már hosszú ideje szálka, hogy a Gazprom orosz gázmonopólium a gázszállítási tranzitbevételeket nem osztja meg Ukrajnával. A Gazprom ehelyett megmagyarázhatatlan partnerségek útján egy átláthatatlan szerkezethez ragaszkodik. Julia Timosenko, ukrán kormányfő július elején a konzorciumot nagy, bűnös kinövésnek nevezte, amely a régi államhatalomból a Naftogaz nemzeti olajtársaság testére telepedett.

2003-ig a Gazprom az Ukrajnába, illetve Európába menő gázt az Itera nevű társaságon keresztül szállította, majd ezt követte a kétes, Magyarországon bejegyzett Eural Trans Gas (ETG), amely szorosan kötődött a régi ukrán (Kucsma-féle) vezetéshez. Az ukrán titkosszolgálat jelenleg az ETG ellen is nyomoz. Az idén január 1-től a Gazprom elvált az ETG-től és 2028-ig tartó új partnerséget alakított ki a már említett, Svájcban bejegyzett, RosUkrEnergóval -írták az osztrák lapok.
A RIAG igazgatója szerint a vádak minden alapot nélkülöznek, semmiféle hatóság, így az államügyészség sem jelentette az ügyet. Vagyis kizárólag az ukrán titkosszolgálat vádjai léteznek -mondta Wolfgang Putschek. A Mogiljevics esetleges érintettségével kapcsolatos spekulációkat mind a Gazprom, mind a Raiffeisen Investment visszautasította.