Az EU szerint tartható a deficitcél

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint elegendőek a magyar kormány intézkedései ahhoz, hogy tartani lehessen a deficitcélt. Ezért a testület szerdai ülésén nem fog újabb lépéseket javasolni Magyarország ellen a túlzott deficit miatt indult eljárásban - értesült a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány által az államháztartási hiány csökkentésére javasolt lépések elegendőek ahhoz, hogy az idei deficitet a kitűzött célra, a GDP 3,6 százalékára csökkentsék.

A magyarországi túlzott deficit miatt már márciusban eljárás indult hazánk ellen. Az EU-tagállamok pénzügyminiszterei akkor jóváhagyták az Európai Bizottság ajánlásait az államháztartási hiány csökkentésére, és július nyolcadikáig adtak határidőt a magyar hatóságoknak, hogy pótlólagos lépéseket tegyenek a 2005-ös deficitcél elérésére.

A bizottsági határozat-tervezet arra figyelmeztet, hogy ha az intézkedéseket nem tartják be pontosan, akkor a testületnek újabb ajánlásokat kell hoznia a magyar ügyben. Egyben azt is leszögezi: kiemelt figyelemmel fogják kísérni 2006-ban a magyar költségvetést és a 2,9 százalékos deficitcél teljesülését. A testület szerint a magyar vezetésnek vigyáznia kell, hogy a tervezett adócsökkentések miatt ne boruljon fel a költségvetés bevételi oldala. A bizottság szerint a magyarok által az idei évre várt 3,9 százalékos GDP-növekedési ütem némileg optimistának tűnik.

Az EU-tagállamok pénzügyminiszterei kedden tartják szokásos havi tanácskozásukat (Ecofin) Brüsszelben. Mivel azonban a bizottság csak szerdán foglalkozik a magyar tervekkel, a testület jelentését az Ecofin majd a nyári szünet után, valamikor ősszel tárgyalja.