Luxustábortól a napköziig

Vágólapra másolva!
A nyári szünet a gyerektáborok ideje. Az [origo] átnézte az ország legnagyobb, vakációs programokat tartalmazó adatbázisát. Egy átlagos, egyhetes tábor húszezer forint körül van, de akár kettőszázezerért is találhatunk programot gyermekünknek.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb szülő engedheti meg magának, hogy egész nyárra otthon maradjon gyermekével. A szülők általában csak egy-két hét szabadságot vesznek ki, a vakáció hátralévő idejében is szükség van azonban valamilyen felügyeletre . Nagy segítség ilyenkor, ha van egy ráérő nagymama, vagy egy megbízható ismerős, de nem lehet csak erre építeni. Ekkor kerülnek képbe a nyári táborok.

A tanácstalan szülők kétszázötven témakör és ezerötszáz tábor közül válogathatnak az ország legnagyobb ilyen jellegű adatbázisából a Zöldpont honlapján. A legnépszerűbb nyári programok évek óta a kézműves- és a lovas táborok, az utóbbi időben felkapottak a kerékpáros táborok is. Rendkívüli csemegéket is találhatunk itt: terelőkutyás-, szappanöntő-, vagy madárgyűrűző-táborba is küldhetjük nyárra gyermekünket.

A bentlakásos táborok a napi foglalkozások mellett szállást és étkezést is nyújtanak Ezek minimális napi térítési díja 1500-2000 forint, átlagosan 15-25 ezer forintba kerül az egyhetes vakáció. A nyelvi táborokat inkább a szülők keresik, ezekre is rendkívül nagy az igény. A nyelvi szaktáborokban játékos módon sajátíthatják el a gyerekek egy idegen nyelv alapjait, és fejleszthetik tudásukat. Egy ilyen egyhetes tábor átlagosan 40-50 ezer forintba kerül, de a horvát tengerparton angol nyelvű környezetben 13 napig 795 euró (kb. kettőszázezer forint) ellenében nyaralhat a csemete, ez az összeg azonban nem tartalmazza az utazás költségeit.

A tematikus szaktáborok az utóbbi időben egyre többször kiegészülnek valamilyen mozgással vagy sportrendezvénnyel. Ez lehet túrázás a környező hegyekben, délutáni foci vagy kerékpározás. A sportkedvelő fiatalok számára pedig számos sporttábor nyújt kikapcsolódást: a kínálatban találhatunk triatlon- baseball- aerobic- és go-kart tábort is, utóbbi 75 000 forint négy napra.

A napközis táborokban töltött egy hétért átlagosan 15-18 000 forintot kérnek. Itt is rendkívül változatos a kínálat: többek közt fafaragást, gyékényfonást vagy úszást tanulhatnak a táborozók, de akár a Királylány- és Lovagképzőbe is elküldhetjük a gyereket, öt napra tizenhétezer forintért.