A Moody's üdvözli a stabilitási paktum átalakítását

Vágólapra másolva!
Szuverén adósminőségi szempontból kedvező döntésnek ítélte keddi londoni jelentésében az euróövezet stabilitási és növekedési paktumának sokak - köztük más nagy hitelminősítők - által bírált reformterveit a Moody's Investors Service.
Vágólapra másolva!

A Moody's elemzése szerint az átalakítás előtti megközelítés, amely a számszerűen kifejezett éves deficitcélokra helyezett erős hangsúlyt, hiányos megoldás volt, és a reform ezt küszöböli ki azzal, hogy a fenntartható adósságprofilra irányítja a nagyobb figyelmet. Ez jobban megfelel a hitelminősítési szempontoknak - áll a Moody's keddi elemzésében.

A cég szerint a stabilitási paktum némi elmozdulása a rögzített deficitcéloktól - jóllehet sokan bírálják - nem feltétlenül jelenti a valutaunió hosszú távú költségvetési alapállásának fellazulását, sőt, még jobb módja lehet a hosszú távra szóló, megfelelő költségvetési politika és a rövid távú rugalmasság összehangolásának.

A Moody's szerint a stabilitási és növekedési szabálygyűjtemény, jóllehet "akár hasznos eszköznek is bizonyulhat", szuverén adósminősítési szempontból nem tölt be kritikus szerepet. Mivel az euróövezeti országok szuverén adósi osztályzatait túlnyomórészt az adósprofiljuk fenntarthatóságát meghatározó folyamatok befolyásolják, még egyetlen esetben sem vezetett besorolási változtatáshoz az, hogy egy-egy adott ország betartotta-e a paktumot vagy nem, áll a jelentésben.

Ennek megfelelően a valutauniós stabilitási szabályok gyakori megsértései sem jártak eddig leminősítéssel, mivel a Moody's megítélése szerint a költségvetési elcsúszások egyetlen euróövezeti tagállamban sem érték el a nem fizetővé válás kockázatát felidéző mértéket.

Nem mindenki osztja a Moody's álláspontját

A Moody's kedden megfogalmazott véleményével korántsem értenek egyet a nemzetközi hitelminősítő ipar más nagyjai. A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője már az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsának (ECOFIN) a változtatásokról döntő márciusi ülése előtt arra figyelmeztetett: a deficithatár megsértésének arra hivatkozó szentesítése, hogy az adott közfinanszírozási rendszer éppen nyomás alatt áll, olyan precedenst teremt, amely kritikus mértékben kezdheti ki a szabálygyűjtemény hitelességét, és nem zárható ki, hogy ez fokozatosan aláássa az euróövezeti országok szuverén adósminősítéseit.

Az S&P szerint a szabályok felvizezéséből eredő bizonytalanság olyan spekulációknak is utat enged, hogy az új EU-tagok valutauniós felvétele a jelenlegi tagok ad hoc jellegű döntésein fog múlni.