Új márkanéven futtatnák az olasz Tocait

Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság csütörtökön hozott döntése, amely 2007-től eltiltja a Tocai név használatától az olasz borgyártókat, "súlyosan károsítja Friuli tartomány 1400 bortermelőjét" - nyilatkozta az olasz borászszövetség egyik képviselője az ANSA hírügynökségnek. A termelők megsegítésére a szervezet állami és uniós támogatást kér.
Vágólapra másolva!

Adriano Gigante, a Federdoc, az olasz borpincészetek szövetségének körzeti vezetője a luxembourgi döntést kommentálva a Friuli-Venezia Giulia régió termelőinek azonnali megsegítését szorgalmazta. Nem említette azonban, hogy egy 1993-ban kötött egyezség érvényesítéséről van szó, amelyre csaknem 13 éven keresztül készülhettek volna fel az érintett olasz szőlősgazdák.

Gigante csütörtökön az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva azt elismerte, hogy az Európai Bíróság döntése várható volt, hiszen a luxembourgi bíróság illetékes főtanácsnoka már tavaly decemberben ilyen tartalmú indítványt tett az uniós testületnek.

A vezető olasz borász szerint ezért olasz részről inkább a friuli bor új márkanevének marketingjével, piaci bevezetésével kellene törődni, ami azonban jelentős költségeket s állami segítséget igényel. Az olasz regionális vezetés már be is tervezte költségvetésébe a "friuliano" bormárka népszerűsítését, de Triesztben az olasz kormány gyors segítségét is elvárják.

A bormester az Európai Unió gyors és jelentős támogatását is követelte, hiszen egy egész régiót érintett hátrányosan a döntés. Gigante szerint néhány évvel ezelőtt úgy számoltak, hogy egy új bormárka bevezetésének költségei ötmilliárd lírát, vagyis közel 2,5 millió eurót emésztenének fel.