Tovább zsugorodik az ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
Az idén az első félévben tovább szűkül az ingatlanpiac - ismertette Belyó Pál, az Ecostat igazgatója a gazdaság szereplőinek előrejelzése alapján készült előrejelzésük megállapítását szerdán. Az Ecostat ingatlanbarométer-indexe az első negyedévben 2,8 százalékponttal 48 százalékra csökkent.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanárakat illetően a forgalmazók az előző negyedévi 6-15 százalékkal szemben az év elején legfeljebb 6,4-9,2 százalékos ármelegedést prognosztizáltak 2005-re. Belyó Pál kérdésesnek nevezte, hogy a kormányzat gazdaságfehérítő intézkedései mennyiben drágítják majd az építkezéseket, de úgy vélte, hogy mindenképpen hatással lesznek az ingatlanárakra. A jó helyen lévő, kis alapterületű lakásoknál még nem, de máshol és főleg a nagyobb lakások esetében a vevők alkupozíciója javul, az árak csökkenhetnek - tette hozzá az igazgató.

Az építőipari cégek közül egyre több vállalkozás juthat csődbe a piac telítettsége miatt, gyakori a körbetartozás és sok az eladatlan lakás. Utóbbiakat a nagyobb vállalkozások átmenetileg maguk adják bérbe. Belyó Pál szerint a nem hatékony banki verseny is okolható az alacsony keresletért, és úgy vélte, hogy a jelentős kínálati piac hatására változik a banki gyakorlat is, csökkenhetnek a kamatok.

A teljes hiteldíjmutatót, a THM-t illetően annyit mondott, hogy ennek feltüntetéskor a pénzintézetek nagyon ötletdúsnak mutatkoznak, így a banki termékek ennek alapján nem hasonlíthatóak össze teljes egészében. Hangsúlyozta, hogy a kis ingatlanfejlesztők mögé is korrekt banki háttér kellene.

Az építőipar az Ecostat szerint ennek ellenére változatlanul prosperáló terület marad, elsősorban az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően, és a bérlakásépítés is egyre nagyobb teret nyer.

Az Ecostat prognózisa szerint az idén tovább nő az új lakások kínálata, ugyanakkor a kereslet csökken az új építésű lakóparki ingatlanok iránt, és nő a luxusigényeket is kielégítő nagy alapterületű lakások iránt.

A használt lakások piacán a belvárosi lakások továbbra is jó befektetésnek számítanak, ám növekszik a máshol lévő használt kislakások értékesítési ideje. A lakótelepi lakások eladása is egyre tovább tart. A felmérés szerint csökken az igény az üdülőtelkek iránt, és nő az eladó nyaralók száma.