Kína erőfeszítéseket tesz a textilkivitel visszafogására

Vágólapra másolva!
Kína minden tőle telhetőt megtesz, hogy féket vessen a textil- és ruházati termékek fejlett ipari országokba irányuló kivitele drámai ütemű növekedésének, hogy az exportnövekedés mérsékelt legyen - közölte a kínai kereskedelmi miniszter Párizsban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió kifogásolta a kínai textíliák kivitelének felfutását azután, hogy eltörölték a textilbehozatali kvótákat az év elején. Bo Hszi-lai kereskedelmi miniszter szerint márciusban már érezhető volt a kínai kivitel ütemének mérséklődése.

A globális kínai textilkivitel e szerint márciusban már az éves szintű 3,3 százalékos ütemre mérséklődött, ugyanebben a hónapban az Európai Unióba irányuló export 11 százalékos ütemben bővült. Májusban, júniusban, júliusban az export mérsékelt ütemű lesz - ígérte a kínai miniszter.

Francois Loos kereskedelmi miniszterrel való tárgyalása után fejtette ki a kínai miniszter sajtóértekezleten, hogy Kína "enyhíteni kívánja azt a megrázkódtatást, amit a kínai textilkivitel növekedése váltott ki".

A jelenséget a kínai miniszter átmenetinek minősítette. Január elején szűnt meg a kínai kivitelt érintő kvóta, ami az azóta bekövetkezett kínai textiláradat miatt zavart keltett mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Európai Unióban.

Az EU kilenc termék forgalmazását érintően vizsgálatot rendelt el a múlt hét csütörtökön négy uniós tagország ( Franciaország, Olaszország, Görögország és Spanyolország ) sürgős intézkedéseket követelő, az EU Bizottságához intézett kérésére.