Import tojás aggasztja a magyar termelőket

Vágólapra másolva!
Túl sok az import tojás a magyar piacon a hazai termelők állítása szerint. A Baromfi Termék Tanács szerint az EU országokból ideérkező tojásmennyiség felborítja a piaci egyensúlyt. A termelők ugyanakkor közölték: sok hazánkba kerülő tojásszállítmány nem felel meg az EU követelményeinek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége - a Baromfi Termék Tanács tagszervezete - kifogásolja, hogy a magyar piacon sok a nem magyar termelőtől származó tojás. A szövetség közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az importőröket jelenleg senki sem ellenőrzi, és még statisztika sincs arról, hogy mekkora mennyiségű tojás érkezik az országba.

A szakmai szervezet szerint az import tojások forgalmazói általában nem tesznek eleget az uniós tojásforgalmazási előírásoknak. Ezeket a szabályokat azért hozta meg az unió -emlékeztetnek a szakértők -, hogy a fogyasztóhoz minél előbb jusson el a tojás, hiszen a minőség egyik nagyon fontos kritériuma az élelmiszerbiztonság mellett a frissesség.

Jelenleg - a közlemény megfogalmazása szerint - Magyarországra ömlik az unió tagországaiból a tojás. Az EU-ban ugyanis túltermelés van tojásból. Magyarországon viszont - szinte egyedüli kivételként - egyensúly lenne, ha nem itt akarna "valamennyi uniós tojástermelő" megszabadulni a feleslegétől.

A Tojástermelők Szövetsége azért is kérte a külföldi tojásszállítmányok fokozott ellenőrzését, mert a szakemberek előtt ismert, hogy jelöletlenül is jelentős tételek érkeztek Magyarországra. Ezt az árut itt látják el jelöléssel, itt írják rá az értékesíthetőség dátumát. Ennek ellenére a szövetség még azt sem tudta elérni, hogy pontos statisztikai adatok legyenek a beérkezett tojásmennyiségről. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége azért is fordul ez ügyben a nyilvánossághoz, hogy átlátható legyen a tojásforgalmazás.

Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács titkára elmondta: Magyarországon évente mintegy 3,3 milliárd darab tojást állítanak elő. Ebből a szaporításra szánt mennyiség évi 400-500 millió darab. A terméktanács titkára közölte: becsléseik szerint a magyar tojásforgalom mintegy 15 százalékát teszi ki az "importból", azaz nem magyar termelőktől származó tojás.

A baromfiágazat árbevételének a tojástermelés mintegy 10 százalékát adja, évente hozzávetőlegesen 25 milliárd forintot. A tojás önköltsége jelenleg 13 forint körül mozog, a termelőktől a kereskedők általában 11-12 forintért veszik meg a tojás darabját. A kereskedelemben a tojást jelenleg 20-21 forint között adják darabonként.