Főtárgyalóval oldaná meg Peking a textilvitát

Vágólapra másolva!
Nemzetközi kereskedelmi főtárgyalót nevezett ki Kína. Gao Hu-Seng feladata az ország sokasodó kereskedelmi vitáinak rendezése lesz. Az EU tárgyalásokat folytat a kínai vezetéssel, a textildömping okozta károk mérsékléséről. Amennyiben nem jutnak eredményre, az Unió ismételten textilimport-kvótát vezet be Kínával szemben.
Vágólapra másolva!

Kína a hétvégén nemzetközi kereskedelmi főtárgyalót nevezett ki, hogy hatékonyabbá tegye egyre növekvő számú kereskedelmi vitáinak rendezését. A posztra a kereskedelmi miniszterhelyettest, Gao Hu-Senget állították, akinek feladata egy különleges hivatal élén a fontos nemzetközi kereskedelmi tárgyalások lebonyolítása lesz, a Sinhua hírügynökség azonban a főtárgyaló tényleges felhatalmazásait nem közölte.

Az Európai Bizottság hétfőn üdvözölte az új kínai kereskedelmi főtárgyaló kinevezését, és közölte, hogy szorosan együtt kíván működni Gao Hu-Senggel az EU-kínai textilvita megoldásában. A textilvita megoldásának lehetőségeiről ugyanakkor Thierry Breton francia gazdasági miniszter már hétfőn tárgyal a Párizsban tartózkodó kínai kormányfő-helyettessel.

Az utóbbi hetekben egyre élesedett Kína kereskedelmi vitája az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval textilexportja egyes termékcsoportjainak valószínűsíthető európai és amerikai dömpingje miatt.

Az Európai Unió gyorsított vizsgálatot indított a Kínából beáramló textíliák ügyében. Ha a vizsgálatból kiderül, hogy az olcsó kínai termékek exportja miatt védintézkedésekre van szükség, akkor Brüsszel megkezdi a tárgyalásokat Kínával a beviteli kvóták esetleges visszaállításáról. A vizsgálat kilenc termékkategóriára terjed ki, ezeknél az import növekedése olykor elérte az 534 százalékot is azóta, hogy idén január 1-jétől megszűnt a mennyiségi korlátozás, miután Kína 2001 végén a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagja lett.

Az olcsó kínai textilexport lépésre késztette az Egyesült Államokat is: itt a vállalatoknak 30 napja van panaszaik előterjesztésére. Ezután a kormány 60 napig vizsgálódik az ügyben, mielőtt eldönti, hogy bevezeti e ismét a mennyiségi korlátozást. A kínai kormány a héten hivatalosan tiltakozott az EU lehetséges lépései ellen, mondván: azok ellentétben állnak a WTO szabályaival.