Felére csökkentették a német növekedési előrejelzést

Vágólapra másolva!
A hat vezető német gazdaságkutató intézet szerint idén a német GDP mindössze 0,7 százalékkal nő. Az intézetek, amelyek évente kétszer készítenek közös szakjelentést, alaposan felülvizsgálták őszi prognózisukat; akkor ugyanis még 1,5 százalékos bővülést jeleztek. Jövőre szintén 1,5 százalékos erősödést várnak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a német kormány is felülvizsgálja eddigi álláspontját, és "egy százalék körüli" növekedést vár majd 1,6 százalék helyett az euróövezet legnagyobb gazdaságában. A gazdasági minisztérium április 29-én közli az új előrejelzést.

A német intézetek nem bíznak abban sem, hogy a GDP-hez viszonyított államháztartási deficit akár az idén, akár a jövőre az előírt három százalék alá csökken majd: 2005-re 3,4, jövőre 3,3 százalékos hiányt várnak.

Az intézetek szerint borúlátásuk egyik oka az olajárak erős emelkedése. Ez a körülmény csökkenti a vállalati nyereséget és a magánháztartások reáljövedelmét. A belső kereslet kezdetben csak nagyon mérsékelt tempóban erősödik majd, és várhatóan az export is csak visszafogottan növekszik, írják.

A tavaly EU-tagokká vált közép- és kelet-európai országokkal foglalkozó fejezetben az intézetek úgy vélik, hogy a vizsgált időszakban (2005-2006) marad a lendületes gazdasági dinamika. A reálértéken számított GDP növekedése ugyanakkor az idén 4,4 százalékra csúszhat vissza. Döntő szerep jut mindebben a lengyelországi és magyarországi fejlődésnek.