Tejválság az uniós tagországokban

Vágólapra másolva!
Súlyos válságba kerültek és tömegével mennek csődbe az uniós tejtermelők, mivel a nagykereskedelmi láncok az önköltség alá szorították az átvételi árakat. Hazánkban is a gazdák kétharmada veszteséges - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A tejfeldolgozó üzemek az árverseny miatt egyre alacsonyabb áron vásárolják fel a gazdáktól a tejet, amelynek egyelőre a fogyasztók a haszonélvezői, de sokak szerint csak rövidtávon. A termelők ugyanis sorra mennek tönkre az unió legtöbb országában.

Állásajánlathttp://www.jobpilot.hu/misc/adframe/jobpilot/7d5/f/1259837.htm

Az árverseny miatt a német tejtermelők havi jövedelme például átlagosan 1400-1600 euró az uniós tagállamokban, ami a legalacsonyabbnak számít a mezőgazdasági termelők sorában. Hasonló a helyzet Ausztriában, ahol a termelők azt követelik, hogy a jelenlegi 26-28 eurócentről 40 centre emeljék fel a tej felvásárlási árát, különben tönkremennek. Nagy-Britanniában egyes becslések szerint az évtized végére akár minden negyedik - összesen 15 ezer - gazda juthat csődbe.

Magyarországon az idei első két hónapban 30 millió literrel csökkent a feldolgozott tej mennyisége az egy évvel korábbihoz képest. Az alacsony átvételi árak miatt a hazai termelő gazdaságok kétharmada tartósan veszteséget termel. Hazánkban a tej átlagos literenkénti átvételi ára 67 forint körül van, miközben egy liter tej előállítása 72-75 forintba kerül - írja a Népszabadság.