80 százalékkal nőttek a román földárak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági földek átlagosan 80 százalékkal voltak magasabbak az év első két hónapjában Romániában, mint a tavalyi első két hónapban - derül ki a román mezőgazdasági minisztérium statisztikájából.
Vágólapra másolva!

A közigazgatási határokon kívüli mezőgazdasági földterületek átlagos ára januárban és februárban hektáronként 31,82 millió lej (217 ezer forint) volt, az egy évvel korábbi 17,78 millió lej helyett. A közigazgatási határokon belül az ár több mint 641 millió lej (4,38 millió forint) volt hektáronként, az egy évvel korábbi 344 millió lej után.

Idén az első két hónapban 14 989 hektár mezőgazdasági földterület cserélt gazdát Romániában 476,9 milliárd lej értékben a közigazgatási határokon kívül, 9144 adásvételi szerződésben.

A mezőgazdasági művelésre alkalmas romániai földterületek ára a legalacsonyabbak között van Európában, írta nemrég a Gardianul című román lap. A legalacsonyabbak a földárak a közigazgatási határokon kívül. Az országban jelen levő nagy cégek leginkább a nagyvárosok környékén lévő területeket keresik, amelyek a bejegyzés után a városhoz tartozóként akár tízszeresére növelik áraikat.