Elképesztő száguldás a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényindexe, a BUX 782,55 pontos emelkedéssel, zárt újabb történelmi csúcson pénteken. A 18 337,88 pontos zárás a csütörtöki záróértékéhez képest 4,46 százalékos erősödést jelent - ilyen mértékben még soha nem emelkedett a mutató.
Vágólapra másolva!
Többet vár a tőzsdétől a piac/uzletinegyed/befektetes/20050214tobbet.html

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a plusz 7,66 pontos nyitás után sosem látott mértékben emelkedett: az egész nap tapasztalható erőteljes vételi nyomásnak a nap végéig nem lett vége. A BUX záráskor 18 337,88 ponton állt, a részvénypiaci forgalom meghaladta a 30 milliárd forintos forgalmat.

A vezető részvények mindegyikének erősödött az árfolyama az előző napi záráshoz viszonyítva: a Mol-részvényekre kötött üzletek 14,3 milliárd forintot tettek ki, az olajpapír árfolyama 700 forinttal - 4,6 százalékkal - kereken 16 000 forintos csúcsra nőtt. Az OTP-papírokkal is 9,6 milliárd forintos forgalomban kereskedtek, árfolyamuk 403 forinttal, 6 százalékkal, 7288 forintra drágult, szintén csúcson. A Richter részvényeinek árfolyama 1200 forinttal 28 000 forintra nőtt, 2,2 milliárd forintos forgalomban. A Matáv részvényeinek ára 24 forinttal 937 forintra drágult, adásvételük 1,3 millió forintot tett ki.

A kisebb papírok közül 12 százalékkal 578 forintig száguldott a Synergon, kimagasló, 700 millió forint feletti forgalom mellett.

Öt éves csúcs Varsóban is

A régióban a lengyel WIG 20 2,1, a cseh PX 50 1,4, az orosz RTS 1,6 százalékkal emelkedett. Varsóban is csúcs dőlt: a vételi nyomás öt éve nem látott magasságba emelte az indexet.

A külföldi intézményi befektetők révén változatlanul jelentős mennyiségű tőke áramlik a régióba, amely kedvező fundamentális háttérrel rendelkező vállalatok részvényeit keresi. A február közepén publikált negyedik negyedéves gyorsjelentések alapján a két legtöbb kézben lévő hazai papír, az OTP és a Mol újfent igazolta a felfokozott várakozásokat.

A kedvező iparági környezet nemcsak az olajpapírok, a vegyipari részvények megítélésére szintén kedvezően hatott: a Borsodchem részvényeinek kurzusa immár a VCP pakett értékesítése előtti, akkor mesterségesen beállítottnak tűnő árfolyam szintre került vissza. A csökkenő kamatszinttel jellemezhető környezetben már korábban az érdeklődés középpontjába kerültek az osztalékpapírok. Ennek ellenére a fundamentális sikertörténetet változatlanul nélkülöző Matáv esetében csak időszakos fellángolások tapasztalhatóak.

A Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők kivétel nélkül további 19 - 20 000 pont közelébe erősödő indexet tartottak elképzelhetőnek az idei esztendőben. A szakértők szinte kizárólag a vezető részvényekben, elsődlegesen a Mol-OTP páros előtt láttak komolyabb emelkedési potenciált.