Hétvégéig elérheti a sávszélt a forint

Vágólapra másolva!
Ismét hirtelen forinterősödés következett be a bankközi devizapiacon szerdán délután, az euróval 16 óra tájban 241,80/90 forinton kereskedtek, és úgy tűnik, elmaradt a keddi konszolidáció. Egy nappal korábban 242,30/40 forintra pattant vissza az árfolyam, most azonban úgy vélik a piacon, hogy a hét végéig valószínűleg eléri 240,01 forintos sávszélt az euró jegyzése.
Vágólapra másolva!

A forint szerdán 16 óra tájban 14,35 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 65 bázispontra a sávszéltől.

Szerdán is nagy forgalmat bonyolítottak le bankközi piacokon, kereskedők tudni vélik, hogy a Reuters elektronikus kereskedési rendszerén kedden a szokásos összeg ötszörösére kötöttek üzletet euró/forintban. Az euróval szerdán 242,70 és 241,80 forintos széles sávban kereskedtek, és a nap végén lódult meg ismét a külföldi bankok forintvásárlása. Ha az euró kurzusa eléri a 241,50 forintos árfolyamot, ismét jelentős mennyiségű opció lép életbe, ezért ez a szint fontos a forint további helyzete szempontjából.

A dollárral 183,10/20 forinton kereskedtek, mintegy 60 fillérrel gyengébben a keddi 183,75/91 forintos árfolyamnál.

A piacon nem tartják kizártnak, hogy egyes külföldi bankok arra játszanak, hogy az MNB-t sávszéli intervencióra, majd nagymértékű kamatcsökkentésre kényszerítsék. Felmerült a piacon a rendkívüli monetáris tanácsi ülés összehívásának lehetősége is.

Az állampapírok másodpiacán passzív délelőtt után meglódult a piac, a 3 hónaptó1 5 éves lejáratig vásárolták a magyar állampapírokat. A piacon hat hónap alatt további 50-75 bázispontos kamatcsökkentést áraz a piac. Szerdán az egy éves lejáratig 19-20 bázisponttal, a 3-5 éves lejáratig 11 bázisponttal csökkent, a hosszabb lejáratokon pedig nem változott a hozamszint. A piacon azt mondják, hogy a 3-5-10 éves hozamszint konvergál egymáshoz, mivel az öt évnél hosszabb lejáratokból a rövidebbek felé fordult a befektetői érdeklődés.

A tartalékolási periódus közelgő vége miatt szűkös a likviditás a bankközi forintpiacon, az overnight és a tomnext kamatok is 9,25 százalékon maradtak. A hosszabb lejáratokon nagy forgalomban tovább csökkentek a kamatok. A három hónapon jegyzett 7,80/90 százalékos kamat például 15 bázisponttal volt alacsonyabb az erre a határidőre délelőtt jegyzett Bubornál.