Világgazdasági élénkülésre számít az OECD

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a japán gazdaság növekedési ütemének mérséklődése ellenére is élénkülésre számít a világgazdaságban. Az OECD szerint az USA-ban tapasztalható némi lassulás összhangban áll a semlegesebb pénzpolitikához való fokozatos visszatérési törekvéssel.
Vágólapra másolva!

A szervezet csütörtökön közzétett jelentésében megerősítette a 2004-es amerikai gazdaság növekedési üteméről korábban közölt 4,4 százalékos reálnövekedési adatot, és nem változtatott az eurózóna 2004-re vonatkozó 1,8 százalékos növekedési jóslatán sem. Japán esetében viszont az előző, november 30-án közzétett prognózisban szereplő 4,0 százalékos növekedési ütemet 2,6 százalékra szállította le.

Az OECD Németország múlt évi növekedési ütemét - a novemberi prognózisban szereplő 1,2 százalékhoz képest - 1,1 százalékra, Nagy-Britanniáét 3,2 százalékról 3,1 százalékra csökkentette, Franciaországét viszont 2,1 százalékról 2,3 százalékra emelte fel.

A jövőt illetően Jean-Philippe Cotis, az OECD vezető közgazdásza derűlátóan nyilatkozott, szerinte megvannak a globális élénkülés feltételei. Az USA-ban tapasztalható némi lassulás összhangban áll a semlegesebb pénzpolitikához való fokozatos visszatérési törekvéssel, az eurózónában az árfolyamváltozások némi késéssel éreztetik hatásukat, Japánban pedig az elmúlt három negyedben tapasztalt ütemmérséklődés részben az export lassulását tükrözi - mondta.