Brüsszel aggódik a tagországok államháztartása miatt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság 25 uniós tagország közül 14 esetében nem látja biztosítottnak, hogy az államháztartás hosszabb távon egyensúlyi állapotba kerüljön, Görögország és Magyarország pedig rövid távon is költségvetési gondok elé néz - állapítja meg a bizottság jelentésében.
Vágólapra másolva!

A bizottság szerint aggodalomra ad okot az, hogy a tagországok gazdaságpolitikája vegyes eredményt hozott, gondot elsősorban a lakosság elöregedésének következményei okoznak. A közkiadások fenntarthatósága hosszabb távon komoly problémákat okozhat többek között a következő tagországoknak: Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Spanyolország, Portugália, Görögország, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Málta.

A 15 korábbi uniós tagállam közül Németország, Franciaország és Görögország az, amelynek magas az államháztartási hiánya, de a bizottság figyelemmel kíséri azokat az új tagországokat is, amelyek deficitje meghaladja a 3 százalékos küszöböt. Ugyanakkor a jelentés megjegyzi, hogy Görögország és Magyarország kivételével a túlzott deficiteljárás elé néző országok erőfeszítései az államháztartás rendbe tételére sikerrel kecsegtetnek.

A bizottság a 2003-2005. évi, átfogó gazdaságpolitikai irányelvek teljesítéséről szóló jelentését szerdai ülésén fogadja majd el és terjeszti az EU állam- és kormányfőinek március végi értekezlete elé. A szerdai bizottsági ülésre terjesztik be azt a javaslatot is, amely az EU stabilitási és növekedési paktumának módosítására, a deficitcsökkentés rugalmasabbá tételére vonatkozik.