Jelentős elbocsátások a Nabi kaposvári gyárában

Vágólapra másolva!
A december végi bejelentés után nem késlekedhetett sokáig a Nabi: az ezer sebből vérző buszgyártó társaság komoly létszámleépítést jelentett be és számottevő termeléscsökkentést helyezett kilátásba Kaposváron. A hitelező bankokkal történő tárgyalásokról és az új reorganizációs folyamatokról egyelőre semmilyen bejelentés nem érkezett a társaság részéről.
Vágólapra másolva!

A létszámleépítés egyaránt érinti a fizikai és a szellemi állományt, az elbocsátottak száma elérheti a 168 főt. 2004. december 31-én a Nabi Rt.-nél összesen 739 fő dolgozott Magyarországon - áll a társaság közleményében. A Nabi a tavalyi év második felében jelentette be, hogy 180 fős létszám leépítést hajt végre a működési hatékonyság növeléséhez, melyet még további létszám leépítés követhet. A "Buy America" alóli mentesség megvonásával immár egy év alatt közel 20 százalékos létszámleépítés fog bekövetkezni.

Az egy főre jutó árbevétel növekedés negyedévekkel ezelőtt megindult a társaságnál. A folyamat azonban egy követő magatartást jelez. Eddig a gazdálkodással kapcsolatos egyéb hatások a létszámcsökkentés kedvező hatását nem engedték érvényesülni a társaság profitabilitásában. Csupán a negyedik negyedévben bekövetkezett 7 százalékos dollárgyengülés hatását nehéz lesz kompenzálni.

Befektetések, pénzügyek, tőzsde:http://www.portfolio.huPortfolio.hu

A Nabi kaposvári gyára azzal a céllal épült 2001-ben, hogy az amerikai tömegközlekedési vállalatok számára CompoBus autóbuszokat gyártson. A CompoBus karosszériákat egy világszabadalommal védett technológiával, kompozit anyagok felhasználásával készítik, ezt követi a festési és végső összeszerelési eljárás. Jelenleg 132 CompoBus üzemel összesen négy amerikai városban. A létszámleépítésekhez kapcsolódó költség tételeket a társaság nem számszerűsítette. A részvényesek továbbra sem tudják, hogy a CompoBus gyártását hogyan kívánja megoldani a Nabi. A legégetőbb kérdés ismételten a bankokkal folyó hitel megállapodás.

Portfolio.hu