Megrohanták a bankokat Ukrajnában

2004.12.01. 7:43

Az elnökválasztás nyomán kialakult politikai feszültség miatt Ukrajnában megindult a betétesek rohama a bankok ellen, közölte a kijevi jegybank elnöke. A központi bank kedden korlátozta a dolláreladásokat és kifizetéseket - írja a Napi Gazdaság.

Leonyid Kucsma államfő szerint napokon belül összeomolhat a Ukrajna pénzügyi rendszere, erre figyelmeztetett a Standard and Poor's is.

A jegybank kedden korlátozta a dolláreladásokat vállalatok és magánszemélyek részére: naponta csak ezer dollárt lehet készpénz, és 50 ezer dollárt nem készpénz formájában felvenni. Emellett utasították a bankokat, hogy állítsák le a betétek határidő előtti kifizetését. Szintén korlátozták a pénzkiadó automatákból felvehető összegeket: naponta csak 1500 hrivnyát (282 dollár) lehet felvenni. A korlátozások december 31-ig érvényesek.

Donyeckben az emberek kedden reggel ugyanis megrohanták az automatákat, amelyek még délelőtt kiürültek, miközben számos valutaváltó arról számolt be, hogy elfogyott a dollárjuk és az eurójuk, mert aki csak tehette, devizát vásárolt.

A Reuters beszámolója szerint a donyecki Ukrainsky Biznes Bank egyik illetékese elmondta, hogy hétfő óta különösen nagy nyomás nehezedik a pénzintézetre, miután ellenzékiek felszólították az embereket, hogy vegyék ki a pénzüket a bankokból.

Ukrán sajtójelentések szerint naponta 4 millió dollárral csökkennek a külkereskedelmi bevételek, kevesebb áru érkezik külföldről és a devizahiány az állami költségvetést is érintheti. A jegybank eddig 400 millió dollárt fordított az összesen 10 milliárdra rúgó devizatartalékokból a hrivnya védelmére.

Megfigyelők ugyanakkor úgy látják, hogy Janukovics miniszterelnök támogatói igyekeznek növelni a gazdasági válsággal kapcsolatos aggodalmakat. Lengyel lapok rámutattak, hogy a dollár árfolyama kedden 5,31 hrivnya volt, annyi, mint a hónap elején.