Kamatot emelt a brit jegybank

2004.08.05. 13:31

A brit központi bank csütörtökön negyed százalékponttal közel hároméves csúcsra, 4,75 százalékra emelte irányadó kamatát, mivel a lakosság eladósodottsága és a lakóingatlanok árának növekedése az infláció növekedésével fenyeget. Az Európai Központi Bank ugyanakkor változatlanul hagyta kamatminimumát - írja a Bloomberg.

A Bank of England a csütörtöki negyed százalékpontos emeléssel november óta már ötödször emelte az alapkamatot. Eközben az Európai Központi Bank még mindig nem nyúlt a tavaly június óta érvényes, 2 százalékos, rekord alacsony kamatminimumához. Az amerikai Fed a tavaly júniusi utolsó csökkentés óta csak egyszer emelt: június végén negyed százalékponttal 1,25 százalékra.

Az euróövezet alapkamata változatlan

Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtökön változatlanul, 2,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak. Az EKB alapkamata az utolsó csökkentés, tavaly június óta változatlan.

A csütörtöki döntés előtt az elemzők egyetértettek abban, hogy az EKB egyelőre nem követheti sem az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, sem a Bank of England példáját. A Fed június végén negyed százalékponttal emelte, 1,25 százalékra emelte irányadó napikamatát.

Az euróövezettel ellentétben ugyanis mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában elég erős a gazdasági növekedés, és ezt főleg a túlfűtöttnek tartott lakossági fogyasztás és a magánhitelezés táplálja, aminek inflációs hatásától tartanak az ottani központi bankok.

Az euróövezetben azonban épp az ellenkezője a baj: a gyenge fellendülés nem ösztönzi a foglalkozatást. A hét elején kiadott beszerzőimenedzser-mutatók tanúsága szerint a feldolgozóiparban júliusban kissé lassult a munkahelyek leépítése, de a GDP kétharmadát adó szolgáltatásokban éppenséggel gyorsult. A munkanélküliség továbbra is magas, - az euróövezetben átlagosan 9,0 százalékos - emiatt a GDP-növekedés egyik legfontosabb forrása, a lakossági fogyasztás továbbra is akadozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK