Az olimpia felborítja a görög költségvetést

2004.08.05. 7:59

A nyári olimpiai játékok költségei miatt Görögország idén már másodszor lépi majd át a stabilitási paktumban előírt 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt. A teljes hiány várhatóan a 4 százalékot is meghaladja majd - tudósít a Napi Gazdaság.

A görög kormány eredetileg 1,4 milliárd eurós kiadást tervezett az idei évre, de az évközben felmerülő, az olimpia megrendezésével kapcsolatos költségek miatt ez az összeg mára 3 milliárd euróra nőtt. A megugró hiánynak elsősorban az az oka, hogy a megrendezés elnyerését követően a politikai csatározásoknak köszönhetően óriási lemaradást kellett behozniuk a szervezőknek.

Az olimpia teljes költségvetését eredetileg 4,6 milliárd euróra tervezték, de egyes vélemények szerint a végső összeg eléri majd a 10 milliárd eurót. Petrosz Dukasz pénzügyminiszter-helyettes szerint ugyanakkor 6 és 7 milliárd euró közé esik majd a versenyekre fordított összeg. A költségeket jelentősen növelik a terrorkockázat miatt felmerülő 1,2 milliárd eurós kiadások - írja a Napi Gazdaság.