Külföldiek is kaphatnak államilag támogatott lakáshitelt

2004.07.28. 17:29

Az Európai Unió állampolgárai is igényelhetnek a jövőben államilag támogatott lakáshitelt, a kormányrendelet módosításának szakmai előkészítése már megtörtént - közölte az Országos Lakás-és Építésügy Hivatal. Az Európai Bíróság korábban elmarasztalta Olaszországot, mert a támogatott hitelek igénybevételét olasz állampolgársághoz kötötte.

A 12/2001 (I. 31.) kormányrendeletnek a magyar állampolgárságot a támogatás igénybevételének feltételéül előíró rendelkezései ellentétesek a Római Szerződés 50-60. cikkeivel (letelepedés szabadsága), ezért szükséges a jogharmonizáció.

A lakáscélú állami támogatásokról szóló rendelet módosításának megszövegezésében a hivatal törekedett arra, hogy a rendelet igazodjon az Európai Unió közösségi vívmányaihoz, de ne teremtsen lehetőséget jogtalan visszaélésekre sem - közölte az OLÉH.

Az Európai Bíróság korábban elmarasztalta Olaszországot a letelepedés szabadságának megsértése miatt, mert az államilag támogatott jelzáloghitelek igénybevételét olasz állampolgársághoz kötötték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK