Ingyen osztották a bordeaux-it a gazdák

A túltermelés és a fogyasztás stagnálása miatt súlyos válságba került a világhírű bordeaux-i borvidék: a helyi vörösborok nagybani ára a hat évvel ezelőtti felére csökkent. Tiltakozásul a gazdák ingyen osztották boraikat az autópályák mellett.

Egy hónapon belül négyszer is tüntettek a bortermelők Bordeaux központjában. A Collectif des viticulteurs nevű érdekvédelmi szervezet sokaknak örömet szerzett tiltakozásával: az autósztráda mentén ingyen osztogatták a piacra már nem kellő boraikat.

A válság csak a nemzetközileg legismertebb, híres borok termelőit kerülte el, a többiek viszont kénytelenek tudomásul venni, hogy a világméretekben tapasztalható túltermelés, továbbá a bordeaux-i borok iránti franciaországi és külföldi érdeklődés csökkenése következtében az árak összeomlottak. A helyi vörösborok nagybani ára a hordónkénti (900 liter) 750 euró (mintegy 190 ezer forint) alá süllyedt, ami a termelők szerint már a jövedelmezőségi határ alatt van. 1997-98-ban hordónként 1500 eurót adtak még ugyanezekért a borokért.

A borosgazdák szövetsége azt javasolta, hogy az árak drágítása érdekében idén hektáronként 50 hektoliternél több bort ne adjanak át a Kereskedelemnek a termelők. A borászok nem zárják ki egyes szőlők kivágását sem - erre az EU hektáronként 6300 eurós támogatást biztosít, ami azonban a gazdák szerint nem eléggé ösztönző.