Az MSZP a jegybank rendszeres bírálatára készül

A szocialisták változtatnak kommunikációs stratégiájukon és a jövőben rendszeresen bírálják majd a jegybank döntéseit. Már ehhez köthetők azok a nyilatkozatok, amelyekkel az MNB hétfői döntését kommentálták, miután elmaradt a kormányzati oldalról várt kamatcsökkentés. A nagyobb kormánypártban úgy ítélik meg: Járai Zsigmond elmozdítása nem időszerű - írja a Világgazdaság.

Az MSZP frakció egyik tagjának magyarázata szerint korábban sem értettek egyet gyakran az MNB lépéseivel, akkor mégis úgy döntöttek, hogy Járai Zsigmond remélt elmozdításáig nem viszik a közvélemény elé a kifogásokat. A politikus szerint a kormány pénzügyminiszterei sorozatosan egyeztettek a jegybank elnökével, de Járai nem tartotta magát a megállapodáshoz.

A szocialisták szerint tudomásul kell venni, hogy az MNB első embere mandátuma lejártáig a helyén marad, de ideje érzékeltetni, hogy egyes fontos kérdésekben nem egyezik meg a kormányzat és az MSZP, illetve a monetáris politika irányítóinak véleménye. "Az MNB jelenlegi árfolyam- és kamatpolitikájával tönkreteszi a magyar gazdaságot, hiába tesz meg mindent a fejlődésért a kormány és a parlament" - szándékoznak kommunikálni az MSZP-ben. Katona Béla frakcióvezető-helyettes például a fentiek kapcsán a Világgazdaságnak úgy fogalmazott: "Semmit sem érnek a kormányzati intézkedések, ha az MNB nem változtat elképzelésein és törekvésein".

A kommunikációs stratégia szerint a jegybank bírálata a pártpolitika, nem pedig a pénzügyi kormányzat feladata lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK