Az export 14, az import 10 százalékkal nőtt

Az első becslés szerint májusban a kivitel értéke 855 milliárd forintot, a behozatalé 940 milliárd forintot tett ki. Az export 14 százalékkal, az import 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte honlapján a KSH.

A májusban - becsült adatok szerint - a deficit 85 milliárd forintot tett ki, míg az áprilisi hiány 246,9 milliárd forint volt. Elemzők és a Pénzügyminisztérium korábban figyelmeztettek arra, hogy az uniós csatlakozás miatt egyes importőrök előrehozták a tervezett behozatalt azon országokból, amelyeknél a csatlakozás a vám növekedését okozta.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 434,9 milliárd forint volt az első négy hónapban, ez 87 milliárd forintos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A KSH májusi becslése az első négyhavi deficitre 520 milliárd forint volt.

Januártól áprilisig a kivitel értéke 3507 milliárd forintot, a behozatal 3942 milliárd forintot tett ki. Ebben az időszakban a kivitel 74,3 százaléka és a behozatal 52,1 százaléka kötődött az EU tagállamokhoz. Májusban a becsült adatok alapján már a kivitel mintegy 87 százaléka, a behozatal 82 százaléka bonyolódott az Európai Unió tagállamaival.

A forint az első négy hónapban mintegy 4 százalékkal gyengült 2003 azonos időszakához képest. A forgalomból mintegy négyötödnyi részarányt képviselő euróhoz viszonyítva 6 százalékos a gyengülés, a dollárhoz képest viszont 8 százalékos erősödés történt.

A KSH tájékoztatása szerint a külkereskedelmi mérleg az év első két hónapjában bekövetkezett javulást követően márciusban és áprilisban jelentős mértékben romlott, az időszak egészét tekintve 87 milliárd forinttal volt kedvezőtlenebb, mint tavaly az első négy hónapban. A deficit növekedése túlnyomórészt a fejlődő országokkal folytatott kereskedelem alakulásával függött össze, és romlott a mérleg a közép- és kelet-európai országokkal folytatott kereskedelemben is. A fejlett országok viszonylatában ugyanakkor javult az egyensúly.

KAPCSOLÓDÓ CIKK