Precedens értékű pert nyert az ÁPV Rt.-vel szemben a Tebész

Precedens értékű pert nyert meg a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) másodfokon az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) ellen, közérdekű adatszolgáltatásra kötelezés tárgyában indított keresetében - közölte a Tebész.

A másodfokon eljáró fővárosi bíróság helybenhagyta az elsőfokú döntést és elutasította az ÁPV Rt. fellebbezését, mondta a Tebész elnöke, Dióslaki Gábor. A Tebész 2002 decemberében intézett kérdést az ÁPV Rt. vezetéséhez a Forrás Rt.-be apportált cukorgyári részvényeket illetően. A kérdések azt firtatták, hogy mennyiért értékesítette korábban a privatizációs szervezet a papírokat, mennyiért vásárolta vissza, és mennyibe került a vagyonértékelés, mondta a szövetség elnöke.

A privatizációs szervezet megtagadta a válaszadást, ezt követően fordult a bírósághoz a Tebész. Az első fokon eljáró bíróság kimondta, hogy az ÁPV Rt. az adatvédelmi törvény hatálya alá esik, így közérdekű adatszolgáltatásra kötelezett. A másodfokon eljáró bíróság indoklásában kifejtette: üzleti titokra hivatkozással nem tagadható meg közérdekű adat közlése, mondta Dióslaki Gábor.

A szövetség elnöke szerint a másfél évvel korábban feltett kérdéseknek ma már nincs aktualitása, de a válaszok még ma is érdekesek lehetnek. Az ÁPV Rt. tudomásul veszi a bíróság döntését, közölte a privatizációs szervezet. Részletes értékelést az ítélet indoklásának kézhezvételét követően közöl az ÁPV Rt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK