Tovább nőtt az orosz költségvetési többlet

Erősen növekedett az orosz költségvetési többlet az idei első öt hónapban. A többlet május végén elérte a 107,5 milliárd rubelt. Június végéig több mint kétszeresére, azaz 244,6 milliárd rubelre (8,42 milliárd dollárra) emelkedett a költségvetési többlet, az orosz pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint. Az erős növekedés feltehetően a magas olajáraknak köszönhető.

Az orosz pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint 2004 első öt hónapjában 107,5 milliárd rubelre nőtt a költségvetési többlet. Az előzetes adatok szerint a többlet júniusban több mint kétszeresére emelkedett. A minisztérium nem indokolta a költségvetési többlet növekedését, ám szakértők szerint a GDP 3,4 százalékát kitevő, 244,6 milliárd rubeles többlet nagy részben a magas olajáraknak köszönhető.

A kormány stabilizációs alapjába fektetett pénzösszeg szintén jelentősen emelkedett: a június elseji 198,7 milliárd rubelhez képest július elsején 229,1 milliárd rubel (7,9 milliárd dollár) volt. Az alapba 20 dollár/hordó olajár felett fizetnek be a költségvetésből, jelenleg az irányadó export orosz olajfajta, az uráli nyersolaj hordónkénti ára 32,90 dollárnál tart. A stabilizációs alap célja egyébként az olaj- és nyersanyagár-ingadozások kiegyenlítése és a többletbevételek tartalékolása.

Az orosz pénzügyminisztérium az idei évre a GDP 2,4 százalékának megfelelő költségvetési többlettel számol, de ez a várakozások szerint nem tartható az elkövetkező években. Előrejelzések szerint a 2005-ös többlet a GDP 1 százaléka lesz, a 2006-os többlet a GDP 0,1 százalékára mérséklődik, majd 2007-ben a GDP 1,3 százalékának megfelelő költségvetési többletre számítanak. A minisztérium egyik dokumentuma szerint a 2005-ös költségvetési többlet 187 milliárd rubelre (99,93 millió dollár) csökken az idei tervezett 378 milliárd rubelről.

Az orosz kormány a kőolaj árának vártnál nagyobb növekedése és a nagyobb adóbevételek hatására 41,7 milliárd rubel pótlólagos jövedelemre tett szert, ami a költségvetési adatok változtatását eredményezi. A korábbi tervekkel ellentétben Oroszországnak idén nem lesz szüksége eurókötvény kibocsátására, de jövőre és a rákövetkező két évben 2,5 milliárd dollár értékben ad majd ki eurókötvényt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK