GKI: javul az egyensúly, csökken az infláció

A kormányzat által kitűzött államháztartási deficitcél, szükség esetén további takarékossági intézkedésekkel, elérhetőnek látszik - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. és az Erste Bank közös előrejelzéséből. A kutatók szerint az év hátralévő részében javul az egyensúly, mérséklődik az infláció, a beruházások jelentősen, a reálkeresetek viszont minimálisan emelkednek.

Az államháztartás hiánya júniusban jelentősen emelkedik, de várhatóan a második félévben - főleg, a már elhatározott takarékossági intézkedések késleltetett hatása és az időarányosnál kisebb kamatfizetési kötelezettségek miatt - már csak kevéssé nő - derül ki a GKI [origo]-hoz eljuttatott jelentéséből.

Az infláció májusban érte el csúcspontját, 7,6 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál. A következő hónapokban viszont kifejezett lassulás várható. 2004 átlagában 6,7 százalékos, az év végén 6-6,5 százalék közötti inflációt valószínűsít a kutatóintézet.

Az ipari termelés idén a tavalyinál sokkal gyorsabban nő, ami eddig kizárólag az export látványos emelkedésének köszönhető. A további dinamikus fejlődést valószínűsíti a feldolgozóipari beruházások első negyedévi 30 százalékos bővülése is. Az ipari termelékenység jelentősen javult: a termelés első négyhavi, több mint 10 százalékos bővülése az itt foglalkoztatottak számának több mint 2 százalékos csökkenése mellett ment végbe.

A folyó fizetési mérleg hiánya euróban nagyjából stagnál, 6,5 milliárd lesz, de a GDP-hez képest már csökken, a 2003-as 9 százalékról 8 százalékra. Az első négy hónapban a reálkeresetek 0,9 százalékkal nőttek, ezen belül a költségvetési szektorban stagnáltak, a versenyszférában pedig 2 százalék feletti mértékben emelkedtek.

A világgazdasági körülmények három év után összességében enyhén javulnak. Az olaj ára még nagyon magas, de a piac stabilizálódni látszik - véli a GKI.

KAPCSOLÓDÓ CIKK