Sokat segít az uniós bővítés a brit gazdaságnak

Jövőre mintegy 1,75 milliárd fonttal nő az évi átlag 1 billió fontos brit bruttó hazai össztermék, azáltal, hogy 10 új ország csatlakozott az Európai Unióhoz - közölte a brit kormányzat. A brit bulvársajtó továbbra is kampányol a bevándorlás ellen, a kormányzat ezeket a szerintük teljességgel megalapozatlan állításokat szeretné eloszlatni az ilyen gazdasági tanulmányokkal.

A brit kormányzat azért készítette el ezt a becslést, hogy csökkentse azokat az aggodalmakat, melyek szerint a május 1-ig 15 tagot számláló Európai Unió kibővítése emigránsokkal árasztja majd el a brit munkaerőpiacot, és ezáltal drasztikusan megnő a munkanélküliség, és csökkennek a bérek.

A The Sun, a világ legnagyobb, naponta 11 millió olvasóhoz eljutó bulvárlapja szombaton is folytatta hónapok óta tartó kampányát az új EU-tagokból várható bevándorlás ellen. A lap szerint az új tagországok polgárai máris megkezdték kivándorlásukat hazájukból, és már szombattól "százával" érkeznek buszon, vonaton vagy repülővel, kétségbeesve kutatva "rendesen megfizetett, sőt bármilyen állás után".

A bővítés nagyszerű lehetőségeket kínál a brit társaságoknak, a legutóbbi bővítéskor is hasonló félelmek voltak, ám ezek sohasem váltak valóra, mondta a Bloomberg hírügynökségnek a brit kereskedelmi miniszter, Patricia Hewitt.

Tony Blair kihúzta szociális hálót az új tagok polgárai alól

A Financial Times szombati kommentárja szerint a múlt és a jövő európai nemzedékei csodálkozva fogják felidézni a szombati EU-bővítést kísérő negatív felhangokat. A leghangosabban éppen a "régi Európa" azon vezetői panaszkodnak, akiknek a legjobban kellene látniuk, milyen fontos volt ez a bővítés az uniónak, és milyen sikeresek voltak a múltbeli bővítések - írta a brit üzleti napilap.

A Financial Times megemlíti, hogy tavaly Jacques Chirac francia elnök "felpofozta" azokat a csatlakozó országokat, amelyek ellentmondani merészeltek Franciaország Irak-politikájának, most pedig Gerhard Schröder német kancellár fenyegeti pénzügyi megtorlással azokat az új tagokat, amelyek alacsony adókkal igyekeznek versenybe szállni a német gazdasággal. Tony Blair brit kormányfő, aki állítólag a bővítés bajnoka, éppen most húzta ki a brit szociális hálót az új tagok polgárai alól - írta a Financial Times.

Míg az Egyesült Királyságban egyes társaságok a bővülő közös piac miatti árverseny következtében veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni, az olcsó, dömpingáras importtermékek nagymértékű beáramlása teljesen valószínűtlen, áll a brit szaktárca közleményében.