A lengyel fiatalok tömege otthagyná hazáját

A 15-29 éves lengyel fiatalok többsége külföldön tanulna és dolgozna, és ötödük vissza sem térne hazájába - derült ki a Pentor közvélemény-kutató intézet felméréséből, mely a Wprost című képes hetilap legfrissebb számában jelent meg.

A megkérdezettek 77 százaléka úgy gondolja, hogy Nyugaton könnyebben találna munkát, mint szülőhazájában. A magazin idézte egy másik közvélemény-kutató intézet, a PricewaterhouseCoopers felmérését, amely szerint a fiatal lengyelek 40 százaléka, vagyis 6 millió ember szeretne külföldre költözni és ott vállalni munkát. Hamarosan távozhat a 25-35 év közötti orvosok egyharmada (mintegy 10 ezer ember) - írta a Wprost egy szakértői véleményt idézve.

Az elmúlt négy évben már csaknem 300 ezren mentek külföldre, ami felér azzal, mintha az összes lengyel felsőoktatási intézmény két végzős évfolyama teljes létszámban elhagyta volna az országot. Negyedmillióan a legközelebbi jövőben szándékoznak külföldre távozni - írta a Wprost.

Arra a kérdésre, hogy milyen sokáig maradnának külföldön, a megkérdezettek 33 százaléka 1-3 évet, 24 százaléka egy évnél kevesebbet, 22 százaléka végleges távozási szándékot, 13 százaléka pedig 3 évnél hosszabb időt említett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK