A befektetők óvatosak az új orosz kormányfővel

A Moszkvában tevékenykedő nemzetközi és orosz befektetési bankok, értékforgalmazók elemzői hétfőn óvatosan üdvözölték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Mihail Fradkovot jelölte kormányfőnek a múlt héten leváltott Mihail Kaszjanov helyére.

Az elemzők kiemelik Fradkov szakértelmét a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban, és rámutatnak, hogy nincs közvetlen kapcsolata sem a "szentpétervári csoporttal" - Vlagyimir Putyin hatalmi bázisával -, sem a biztonsági szolgálattal, de az oligarchiával sem. Olyan reformernek tartják, aki bizonyára hűségesen követi Putyin előírásait.

Szerintük Fradkov elfogadható személyiség a külföldi befektetők szemében, mérsékelt liberálisnak tűnik, egyszersmind - mivel az adórendőrséget is vezette korábban - a nagyvállalatok ezentúl is számíthatnak a kormány szigorára. Azt is megjegyezték azonban, hogy Fradkovtól nem várható túl nagy képzelőerő a reformok folytatásában.

Az új kormányfő megnevezése után a moszkvai RTS tőzsde fő mutatója fokozatosan emelkedett, délre 678,42 pontnál tartott, 1,24 százalékkal meghaladva a pénteki zárót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK