Könnyebben vehetnek lakást az uniós polgárok

Vágólapra másolva!
A földtörvény módosítása lehetővé teszi, hogy az uniós csatlakozást követően bizonyos feltételekkel a közösség tagállamainak polgárai is szerezhessenek termőföldtulajdont hazánkban, az egyéb ingatlanok megszerzéséhez pedig könnyített feltételek mellett kapjanak engedélyt.
Vágólapra másolva!
Jó befektetés most a termőföld/uzletinegyed/befektetes/20040108jobefektetes.html

A földtörvény korábbi szabályai szerint külföldi természetes személyek egyáltalán nem szerezhettek termőföldtulajdont Magyarországon. Hazánk a csatlakozási tárgyalások során abban állapodott meg, hogy további hét évig fenntartja a csatlakozás időpontjában hatályos jogszabályaiban foglalt, külföldön lakó vagy hazánkban élő nem magyar állampolgárokra vonatkozó termőföldszerzési tilalmat. Nem tartoznak e tilalom hatálya alá az Európai Unió tagállamainak azon állampolgárai, akik önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kívánnak letelepedni Magyarországon, és legalább három éve folyamatosan, jogszerűen tartózkodnak hazánkban és mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

A törvény egységesen "tagállami állampolgárnak" tekinti az Európai Unió tagállamának állampolgárán kívül az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárát, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső állam állampolgárát is (például a svájci állampolgárok).

Azt a feltételt, hogy a tagállami állampolgár legalább három éve folyamatosan és jogszerűen lakik Magyarországon, a területi idegenrendészeti hatóság által kiállított hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni. Aki nem rendelkezik letelepedési engedéllyel, tartózkodási engedélyt, illetve a tartózkodási engedély benyújtását tanúsító igazolást kell felmutatnia a termőföldszerzéshez.

A három éves mezőgazdasági tevékenység igazolását a tevékenység végzésének helye szerint illetékes megyei földművelésügyi hivataltól kell kérni. A hivatal az igazolás kiállítása előtt környezettanulmányt is fog végezni a vállalkozónál. Az igazolás kiállítását azonban nem lehet megtagadni, ha az APEH igazolása szerint a tagállami állampolgárnak a tulajdonszerzést megelőző három évben mezőgazdasági tevékenységből volt bevétele.

A tulajdonszerzés további feltétele, hogy a tagállami állampolgár vállalja, hogy Magyarországon önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként letelepszik, valamint a termőföldet nem hasznosítja más célra, kivéve a mezőgazdasági termeléshez szükséges lakó és gazdasági épület létesítését .A kötelezettségvállalásról teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban kell nyilatkoznia.

Tekintettel arra, hogy a törvényi szabályozás célja az, hogy a tulajdonszerző saját maga használja a földet, a használat átengedését korlátozza a törvény. A tulajdonosnak vállalnia kell, hogy a termőföld átengedéséből származó bevétele nem fogja meghaladni a mezőgazdasági tevékenységéből származó bevétel 25 százalékát.

A fenti igazolásokat és nyilatkozatokat az adásvételi szerződéssel egyidejűleg kell benyújtani a földhivatalhoz.

A feltételek fennállásának ellenőrzését a földművelésügyi hivatalok végzik. A földhivatalok ezért kötelesek megküldeni az illetékes földművelésügyi hivatalnak a tulajdonjog bejegyzéséről szóló jogerős határozatot, valamint az okiratokat.

Az ellenőrzés során a FM hivatal a tulajdonost írásban felszólítja a jogszerű állapot helyreállítására. Ha a felszólítás az adott határidő elteltével eredménytelen, bírságot szab ki, amely a termőföld szerzéskori aranykorona-értéke húszezerszeres szorzatának megfelelő forintösszeg.