Alulmaradt a Gazprom a Jukosz-árverésen

Vágólapra másolva!
Meglepetésre egy ismeretlen pénzügyi csoport, az orosz Bajkalfinanszgrup Kft. szerezte meg a Jukosz olajcég fő termelőegysége, a Juganszknyeftyegaz 76,79 százalékát, megnyerve a vasárnap Moszkvában lezajlott árverést a félállami Gazprom monopólium leánycégével, a Gazpromnyefttyel szemben. Elemzők szerint a Bajkal mögött a Gazprom állhat.
Vágólapra másolva!

A tveri cég, a csupán néhány napja bejegyzett Bajkalfinanszgrup Kft. 9,35 milliárd dolláros ajánlattal nyerte a tízperces licitet, amelyen csak ő és az abszolút favoritnak tartott Gazpromnyefty vett részt. Az indulóár 8,7 milliárd dollárnak felelt meg.

Bár mind a Gazprom, mind az elképzelhetőnek vélt rivális pályázó Surgutneftegaz olajcég tagadta, hogy köze lenne az alig néhány napja bejegyzett Bajkalfinanszgruphoz, sok elemző mégis arra gyanakodott, hogy a csoport valamiképpen a Gazpromhoz kötődik, netán több cég szövetsége áll mögötte. A Bajkal mint jogi személy címe az Eho Moszkvi rádió szerint egybeesik egy Gazprom-leánycég címével.

A Jukosz mindenesetre rámutatott, hogy a Bajkal nagy fejfájást vásárolt magának 9 milliárd dollárért. Árverési részvételével ugyanis dacolt egy texasi bíróság ideiglenes intézkedésével, amely tíz munkanapra elrendelte minden ügylet felfüggesztését a Jukosz eszközeivel, miután az olajcég reorganizációs kérelmet nyújtott be hozzá az amerikai csődtörvény 11. fejezete alapján.

Az eddigi Jukosz-főrészvényes Menatep csoport amerikai ügyvédei - akiket nem engedtek be az aukcióra - megerősítették, hogy amerikai és európai bíróságokon perelni fogják a Juganszk vevőjét. A Jukosz XXI. századi kisajátításnak minősítette a Juganszk eladását, ami hivatalosan a Jukosz-on számonkért 27,5 milliárd dolláros adóhátralék részleges behajtását szolgálja. Így Bajkal "ebül szerzett jószágot" vett meg a Jukosz és a Menatep szerint.