Vágólapra másolva!
Elfogadta keddi ülésén az Országgyűlés a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott, a kormány által is támogatott módosító indítványokat. Így a korábban tervezettnél több pénz jut közoktatásra és szociális ellátásra.
Vágólapra másolva!

Összesen mintegy 1700 indítvány érkezett a költségvetéshez, ebből a kormány hozzávetőleg 130-at tartott támogathatónak; ezek összesen 70 milliárd forintot csoportosítanak át a büdzsé tervezetében - közölte Draskovics Tibor pénzügyminiszter a keddi, maratoni költségvetési szavazás előtt.

Az elfogadott módosítások nyomán néhány önkormányzati normatíva nő, így jövőre a tervezettnél több jut közoktatásra, szociális ellátásokra, sportra és útfejlesztésre.

A jövő évi költségvetés továbbra is a lemaradás büdzséje lesz, mivel az eddig elfogadott módosító indítványok közül egyik sem változtatja meg a javaslat tartalmát - mondta Varga Mihály fideszes képviselő a szavazás közben. A volt pénzügyminiszter szerint az elfogadott módosító indítványok "némi érzéstelenítést vagy szépségtapaszt akarnak rakni a fájdalmas vágásokra", de nem javítanak a gazdaság 2005-ös kilátásain.

A büdzséhez benyújtott módosító indítványok késő éjszaka véget érő, képviselőnként több mint ezer gombnyomást jelentő szavazása után véglegessé válnak a 2005-ös költségvetés főbb számai. A törvényjavaslat tervezete 4 százalékos növekedéssel, 4,5 százalékos inflációval és 4,7 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol. A bruttó bérek 6-6,5 százalékkal emelkedhetnek.

MTI/[origo]