Mádlt győzködte Draskovics a jegybanktörvényről

Vágólapra másolva!
A jegybanktörvény módosítása eleget tesz az alkotmány előírásainak és összhangban áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségével - ismertette Mádl Ferenc államfővel a kormány álláspontját a jegybanktörvény módosításáról Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A köztársasági elnöknek 5 napja van eldönteni, hogy aláírja-e a jogszabályt.
Vágólapra másolva!

A Monetáris Tanács tagjai kinevezési rendjének megváltoztatása, illetve a jegybanktanács létszámának felemelése azt a célt szolgálja, hogy felkészültebbé és szakmailag sokszínűbbé váljék a testület - mondta a pénzügyminiszter azután, hogy fogadta őt az államfő. Hozzátette: a hatályos törvény kizárólag az MNB elnöke számára ad lehetőséget arra, hogy összeállítsa a Monetáris Tanácsot, ami túlzott szakmai egyöntetűséghez vezet, és példátlan az Európai Unióban.

Mádl Ferencnek - mivel a kormány sürgősségi elbírálást kért - 5 napja van annak eldöntésére, hogy aláírja-e a törvényt, visszaküldi-e az Országggyülésnek, vagy alkotmányossági normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól. Járai Zsigmond jegybankelnök korábban közölte: az MNB minden jogorvoslati lehetőséget megragad annak érdekében, hogy a jegybanktörvény módosítása ne lépjen érvénybe.