Csökken a támogatott lakáshitelek száma

Vágólapra másolva!
Az idei év első tíz hónapjában összesen 257,6 milliárd forint értékben igényeltek támogatott lakáshitelt Magyarországon, a piaci lakáshitelek értéke pedig elérte a 132 milliárd forint. A használt lakásokra felvehető hitelek száma és értéke folyamatosan csökkent - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda elemzése szerint mára nagyjából stabilizálódott a lakás célú hitelek piaca, azok a folyamatok, amelyek a támogatási rendszer szigorításával indultak el, mostanra lezajlottak.

Az egyik legszembetűnőbb tendencia, hogy fokozatosan csökken a használt lakásokhoz felvehető hitelek száma és értéke, októberben például ez asz összeg nem érte el az 5,5 milliárd forintot, míg az év első hónapjaiban még 29 milliárd forint körül volt.

Ingatlan/uzletinegyed/ingatlan/index.htmlAz [origo] rovata

A hitelek átlagos nagysága a januári 5 millió forintról októberre 3,89 millió forintra csökkent. Az első tíz hónapban 28,5 ezren igényeltek támogatott hitelt használt lakás vásárlására, 11 milliárd forint értékben, míg egy évvel korában 81 ezer igénylő összesen 380 milliárd forintnyi kölcsönt igényelt.

Csökken az új lakások vásárlásához és építéséhez felvehető kedvezményes hitelek iránti érdeklődés, de nem annyira drasztikusan, mint a használt lakások esetében. A piaci, elsősorban deviza alapú lakáshitelek népszerűsége ugyanakkor növekszik. Az elmúlt hónapban több mint 18 milliárd forintra kötöttek szerződést a hiteligénylők, ami megegyezik a támogatott hitelek októberi növekményével - írja a Világgazdaság.