Egyre több állampapír külföldi kézben

Vágólapra másolva!
Az idei harmadik negyedévben 251,3 milliárd forinttal nőtt a külföldi befektetők tulajdonában lévő állampapír-állomány, valamint nőtt a biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-piaci súlya. A tőzsdei részvényeken valamennyi szektornak nyeresége keletkezett a harmadik negyedben. Befektetési jegyeken a legnagyobb árfolyamveszteséget a háztartások, illetve a biztosítók és nyugdíjpénztárak szenvedték el - közölte honlapján az MNB hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az állampapírok piaci értéken számított állománya az idei harmadik negyedévben 4,1 százalékkal 8702 milliárd forintra emelkedett. A növekedést kizárólag az államkötvények állományának 6,9 százalékpontos emelkedése okozta, mivel a kincstárjegyek állománya piaci értéken 2,6 százalékponttal csökkent.

Kik olvasnak gazdasági híreket?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04Ön tudja a választ?

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke minimálisan, 4,4 milliárd forinttal emelkedett. A külföldi befektetők a negyedévben nettó állampapír-vásárlók voltak 221,3 milliárd forint értékben, emellett 30 milliárd forint árfolyamnyereséget is elértek; a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban 25,8-ról 27,7 százalékra emelkedett.

A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága 93,8 milliárd forinttal gyarapodott a harmadik negyedévben, ennek ellenére a pénzügyi vállalatok állampapírpiaci súlya 54,5-ről 53,4 százalékra mérséklődött. A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 126,8 milliárd forinttal emelkedett, ami piaci részesedésük 0,6 százalékpontos gyarapodását eredményezte.

Az államháztartás tulajdonában lévő állampapírok piaci értéken számított állománya - a szektor nettó eladása miatt - kismértékben csökkent az elmúlt három hónapban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

A tőzsdei részvények 4 százaléka van a háztartásoknál

A lakosság többségének nincs megtakarítása/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031029alakossag.html

A tőzsdei részvények állománya piaci értéken 352,6 milliárd forinttal, 8,4 százalékkal tovább nőtt, így szeptember végén 4545,3 milliárd forintot tett ki. A háztartások részvényállománya 1,2 milliárd forinttal csökkent; szeptember végén a tőzsdei részvényeknek 4 százaléka volt közvetlenül a háztartások tulajdonában.

A külföldi befektetők a harmadik negyedévben ismét nettó részvényvásárlók voltak, 58,8 milliárd forint értékben, emellett 240,9 milliárd forint árfolyamnyereségük is keletkezett. Részesedésük a részvényállományból így 75,3 százalékra nőtt szeptember végére.

A pénzügyi vállalatok is nettó eladók voltak a tőzsdei részvények piacán, 19,1 milliárd forint értékben. Annak ellenére, hogy tőzsdei részvényállományuk - a 23,2 milliárd forint árfolyamnyereségük hatására - 4,1 milliárd forinttal nőtt, részesedésük 0,4 százalékponttal 6,2 százalékra mérséklődött.

A nem pénzügyi vállalatok részesedése 0,5 százalékponttal csökkent, így szeptember végén 7,2 százalékot tett ki. Az államháztartás részaránya a negyedév folyamán 0,5 százalékponttal nőtt, a szektor így a tőzsdei részvények 7,3 százalékával rendelkezett a negyedév végén.

A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken a júliustól szeptemberig tartó időszakakban 836,6 milliárd forintról 850,7 milliárd forintra emelkedett. Az egyes tulajdonosi szektorok részesedése az előző negyedévhez képest lényegesen nem változott.