Korábban jöhet az euró az új hiányszámítással

Vágólapra másolva!
A tervezettnél korábban veheti át az eurót Magyarország, amennyiben az EU elfogadja az államháztartási hiány számításának új módját, amelyben a magán-nyugdíjpénztári befizetések is államháztartási bevételnek minősülnének - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A döntés azt a törekvést szolgálná, hogy ne kerüljenek hátrányba azok az uniós tagállamok, amelyek végrehajtották a nyugdíjreformot, mert ezekben az államokban a magán-nyugdíjpénztári tagdíjaknak megfelelő állami bevétel esik ki. Ezt az összeget sok ország államháztartási bevételként akarja elkönyvelni.

Kik olvasnak gazdasági híreket? Ön tudja a választ?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04

Ha az Európai Unió elfogadja az új számítási módszert, akkor Magyarországon a GDP-arányos deficit 2004 és 2007 között évente 0,7-1,0 százalékkal csökkenne. A pénzügyi tárca előrejelzése szerint, ha az új módszerrel számítanák ki az államháztartási hiányt, akkor az euró bevezetéséhez szükséges 3 százalékos államháztartási hiányküszöböt a konvergencia-programban meghatározott 2008 helyett már egy évvel korábban teljesíteni lehetne. Ebben az esetben elvileg lehetőség nyílna az euró átvételére a kormány által hangoztatott 2010-es dátum előtt - írja a Világgazdaság.