Tovább lassul a magyar gazdaság növekedése

Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének októberi konjunktúramutatója egyértelműen a magyar gazdaság növekedési ütemének további lassulását jelzi. A kamara által megkérdezett cégek 35 százaléka számít értékesítésének csökkenésére.
Vágólapra másolva!

Az MKIK októberi vállalati felmérése megerősíti azt, hogy az idei év harmadik negyedévében tovább lassult a gazdasági növekedés üteme, közölte az intézet. A negyedik negyedévében ez a tendencia valószínűleg folytatódik, a szakértők szerint. A konjunktúramutató értéke az iparban, az üzleti szolgáltatásoknál, valamint az építőiparban a legmagasabb, az intézet adatai szerint. Alacsonyabb a kereskedelemben, az idegenforgalomban és a szállításban, javulás egyedül az üzleti szolgáltatásoknál és a szállításnál látható.

A nagy cégek optimistábbak

A nagy cégek várakozásai a legkedvezőbbek, a mikro-vállalkozásokéi a legkedvezőtlenebbek, miközben minden cégcsoportban romlott a konjunktúramutató értéke, közölte az MKIK. A konjunktúra-mutató csökkenése figyelhető meg a nem exportáló és a termékeinek legalább kétharmadát exportáló cégek körében.

A kamara felmérése szerint a második félévben nem várható az idei év első félévére jellemző, kimagasló, 13,5 százalékos növekedési ütem megismétlődése. A beruházások mértékének növekedése leginkább az idegenforgalom és a szállítás területén működő cégekre jellemző, legkevésbé pedig az ipari vállalkozásoknál nő.

A külföldiek inkább beruháztak

A beruházások várható növekedése mögött a második félévben is leginkább a külföldi tőke áll: a külföldi többségi tulajdonban lévő cégek csaknem 54 százalékánál nő várhatóan a beruházási aktivitás, miközben a tisztán magyar tulajdonban lévőknek csak 34 százalékánál.

A felmérés szerint kedvezőtlenül alakulnak a cégek létszámbővítési szándékai is. Míg fél évvel ezelőtt nagyjából ugyanannyi cég tervezett létszámleépítést, mint létszámfelvételt, addig októberben már 31 százalékuk tervez csökkentést, 15 százalékuk pedig létszámnövelést. A cégek 54 százaléka nem számol változással.

A cégek a forgalom várható alakulását sokkal negatívabban látják az ezelőttinél: 35 százalékuk számít az értékesítés csökkenésére, 20 százalékuk a növekedésére.

Októberben az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet a területi kamarák közreműködésével, közel 12 000 céget keresett meg a második féléves vállalati konjunktúra vizsgálata során. A megkeresett cégek közül 1527 cég töltötte ki a kérdőívet.